Július 21-én veszi kezdetét a 32. Művészetek Völgye: a fesztivál tíz napja alatt mintegy 2.200 programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, jógával, workshopokkal és biciklitúrával is várják a közönséget Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Idén is igazi művészeti seregszemle lesz a fesztiválon: jubileumokat ünnepelnek, teret kapnak az ifjú feltörekvők és lesz olyan zenekar is, akitől itt búcsúzhat a közönség. A könnyűzene mellett a komoly- és klasszikus zene, a folk, a világzene és a dzsessz is fontos szerepet kap. A Panoráma Színpad fellépői között szerepel a Quimby, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, a Bagossy Brothers Company, a Punnany Massif, a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir, a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik. Taliándörögd új zenei helyszínén, a Lőtéren többek között a Hundred Sins, a Cloud9+, a Cari Cari, a Slagwerk den Haag, az Anima Sound System, a Mörk és a Middlemist Red lép fel. A Cirque du Tókertben a csillagos ég alatt Zorán, Dés László, Kern András, a Magyar Állami Operaház és a Danubia Zenekar koncertjeit hallgathatjuk, valamint több újcirkuszi és kortárstánc produkció is látható lesz.

Bagossy Brothers Company – Művészetek Völgye 2022 (Fotó: Kovács Milán)

A Kőbánya Udvara idéntől a Póka Udvar nevet viseli továbbvíve Póka Egon zenei örökségét: itt teret kapnak az ifjú tehetségek és a legendák is, mint a godfater, a The Pontiac, Áron András & The Black Circle Orcheastra vagy az idén 20 éves PASO. A taliándörögdi Világzene Udvarban Palya Bea és zenészei, a Kerekes Band, a Besh o droM, a Cimbaliband, a Góbé, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, míg a Hagyományok Háza FolkUdvarban többek között a Naszály és a Fonó zenekar is fellép. A Harcsa Veronika Udvar a dzsessz és társműfajai bázisa, ahogy a Magyar Jazz Szövetség udvara is a műfaj rajongóinak szól.

A zene mellett más művészeti ágak is szerepet kapnak. A tavaly debütált Petőfi Udvar nevéhez híven az idén 200 éve született költő előtt tiszteleg, így itt megjelenik minden, ami személyéhez kapcsolódik, irodalmi és alkotóművészeti programokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A Harcsa Veronika Udvarban interaktív énekes workshopot tartanak, a Tűzoltószertár Élő Galériában a kiállítás és a művészetterápia kapcsolódik össze, az Analóg Udvarban a fotózás rejtelmeit ismerhetik meg a látogatók, a LEMangUria Kreatív Mozgásudvar pedig a testet és a lelket is átmozgatja. A fesztiválon futóversenyen is megmérettethetik magukat a résztvevők, míg a Cirque du Tókertben minden nap más trükköt leshetnek el a Firebirds társulat tagjaitól. A helyi ízeket és különlegességeket is megismerhetik a látogatók és kézművesek portékáiból válogathatnak.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2022-es Művészetek Völgyéről (Fotó: Kovács Milán)