Március 17-én veszi kezdetét a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, amely közel két héten át várja a szórakozni vágyókat. A műfaji sokszínűség és a minőség lesz a programsorozat védjegye, amely idén a művészpárosok előadásaira és önálló estekre épül. A produkciók legfontosabb helyszíne a város kiváló akusztikájú színházterme a belvárosi könyvtár épületében. 

A fesztivál március 17-én Rost Andrea operaénekes és Lukács Miklós cimbalomművész koncertjével indul, amelyen bemutatják új műsorukat: a zenei műfajokat átjáró előadásban Handeltől a klezmer dalig, Erkeltől a magyar népdalokig ível a kínálat. Egy dalpremierre is sor kerül: Lukács Miklós erre az alkalomra komponált Aura című művét először itt énekli majd Rost Andrea. A közönség országos sikerdarabokkal találkozhat a fesztivál során: Karinthy Ferenc Dunakanyar című egyfelvonásosa a 2021-es szentendrei premier óta fut nagy sikerrel, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán kettősét a Szamos cukrászda Klimt Termében láthatja a közönség. Nagy Sándor virtuóz produkciójában, a Teltház című vígjátékban csaknem negyven karakter kel életre, Bálint András és Jordán Tamás kettősében egy nagy generáció legendás alakjai mesélnek történeteket magukról, színházszenvedélyükről, beszélgetésükbe olykor Molnár Ferenc is „bekapcsolódik”. Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió népszerű, közkedvelt magyar dalokat dolgoz fel jazzre hangszerelve.

Pokorny Lia zenés LIAisonjában 15 nő 15 története elevenedik meg, Kéméndi Tamás harmonikakíséretével, Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című kocsmaáriájában pedig hol nosztalgikus költőiséggel, hol sokkolóan ismerős világgal találkozhat a közönség Oszkár, a szobafestő tolmácsolásában, akit Thuróczy Szabolcs kelt életre. Markó-Valentyik Anna bábművésznek a táncművészet és a bábos műfaj határán mozgó, felnőtteknek szóló előadása egyszerre mono- és kétszereplős dráma, hiszen a Polcz Alaine írásaiból merítő Alaine – Ideje a meghalásnak című darabban megjelenik a halál és a gyász kutatójának alakja is, akinek szövegeit Karády Katalin dalai színesítik.

Markó-Valentik Anna az Alaine: Ideje a meghalásnak című darabban (Fotó: Orosz Sándor)

A tánc és a múzeumok szerelmeseinek sem kell csalódniuk: a Kortárs&Balett Tánccsoport Szentendre előadását a négy őselem, a föld, a tűz, a víz és a levegő különböző formái, találkozásai és hatásai inspirálták, a Fitos Dezső Társulat gyerekeknek szóló táncjátékában pedig egy ütött-kopott, kerekeken guruló láda rejtelmeit kell kifürkészni A láda titka című előadásban, és szintén a kisebbeknek szól a No, megállj csak, Kancsil! című kreatív, bábos előadás, amely indonéz állatmeséket dolgoz fel a zene és a fantázia segítségével. A Ferenczy Múzeumi Centrum két kiállítóhelyen, a Kmetty Múzeumban és a Ferenczy Múzeumban várja a közönséget. Egy szelet Teátrum címmel nyílik tárlat Paraszkay György fotóiból március 17-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a kiállítás híres magyar színészek Szentendrén készült fotóiból válogat, több évtizedet átölelve, az eseményt Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus köszönti.

Kiemelt kép: Thuróczy Szabolcs a Meg se kínáltak című előadásban (Fotó forrása: Margófeszt)