Ma ünnepli 50. születésnapját Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

Pelsőczy Réka 1973. április 29-én született Budapesten, Pelsőczy László színész és Szurdi Éva keramikus gyermekeként. Szülei hároméves korában elváltak, ezt követően édesanyja Márta István zeneszerzővel élt együtt, aki saját gyermekeként nevelte őt.

Tanulmányait a Krisztina téri Általános iskolában kezdte, amely mellett művészi tornázott, ennek köszönhetően felvételt nyert a Pingvi Pantomim Együttes stúdiójába, ahol pantomimet, klasszikus balettet, akrobatikát és színháztörténetet tanult. A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban töltött évek alatt Tamás Ferenchez járt színjátszókörbe, ebben az időben forgatott Szurdi Miklós Öld meg a másik kettőt című filmjében és Mihályfi Imre Látogató a végtelenből című sci-fijében, illetve lett az Országos Színjátszó találkozón két egymást követő évben is a Legjobb női főszereplő.

Az érettségit követően azonnal jelentkezett a Színház- és Filmművészeti főiskolára, ahová csak negyedik alkalommal vették fel. A köztes években férjhez ment Novák Erik festőművészhez, akitől 1991-ben született meg Novák Kristóf Dániel nevű fia. 1994-ben került be végül Zsámbéki Gábor osztályába, a diplomáját 1998-ban szerezte meg, amelynek kézhezvételét követően azonnal a Katona József Színházba szerződött, amelynek a mai napig is tagja.

Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka a Portugálban (Fotó: Dömölky Dániel)

Pályája legjelentősebb szerepe Egressy Zoltán Portugáljának Masnija, amely a teátrum történetének legtöbbet játszott darabja a mai napig. Emellett olyan karakterek megformálása köthető a nevéhez, mint Petra von Kant, Zocha A mi osztályunkból, Miranda a Munkavégzés során nem biztonságos című darabból, Vanda a Top Dogsból vagy Az Olaszliszkai ügyvédnője. Jelenleg a Katonában A kaukázusi krétakörben, a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojlerben, a Lear királyban, a Mesteremberekben, a Moszkva-Peking Transzszimfóniában és a Magányos emberekben látható, a Budaörsi Latinovits Színházban pedig a múlt héten bemutatott Beszélnünk kell Kevinről című előadásban.

Rendezőként első feladatát a Kolibri Színházban kapta 2004-ben, azóta számos sikeres bemutató fűződik a nevéhez, anyaszínháza mellett például az Orlai Produkciós Iroda (Római vakáció, Mindent Éváról), az Örkény Színház (Ibusár) vagy éppen a Vaskakas Bábszínház (Leányálom Kft.) megbízásából. Az utóbbi években több előadást is interjúk és korhű dokumentumok alapján hozott létre, ilyen volt például a 2018 májusában bemutatott Ürgék, amely Ujlaki Dénes, Szacsvay László és Bán János saját emlékeit felhasználva igyekezett a férfilélek rejtelmeit feltérképezni, vagy éppen az Orlai Produkció égisze alatt életre hívott Budapest, Te!, amely fővárosunkról mesélt izgalmas történeteket.

Pelsőczy Réka és Dér Zsolt (Fotó: A Katona József Színház Facebook oldala)

Ritkán forgat, ám kivételes tehetsége kisebb szerepekben is feltűnővé teszi, így emlékezhetünk rá a Csak szex és más semmi, az S.O.S. szerelem!, a Víkend vagy éppen a Becsúszó szerelem című filmekből, illetve szerepelt az Egynyári kaland és az Alvilág című sorozatban is.

2011-től tanársegéd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Bagossy László és Rába Roland osztályában, majd 2016 őszétől osztályvezető tanár lett Rába Roland mellett.

1997-ben elnyerte a legjobb női alakítás díját a főiskolán, ezt követően ötször vehette át a Vastaps-díjat (legjobb női epizódszereplő, különdíj, legjobb női mellékszereplő, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő), 2017-ben pedig megkapta a Jászai Mari-díjat.

Kiemelt kép: Pelsőczy Réka (Fotó: Dömölky Dániel)