Százhúsz éve született és száz éve lépett színpadra először Latabár Kálmán, a legendás énekes- táncoskomikus, egy régi színészdinasztia legnevesebb, legnépszerűbb tagja. Győrei Zsolt az évfordulóra írt drámája különleges nézőpontból mutatja be az örök kedvencet, akit Peller Károly kelt életre. A Latabárné fia című monodráma november 24-étől látható a Spinoza Színházban.

A Latabárné fia hét jelenete harminckilenc esztendőt ragad ki Latabár Kálmán életéből, pályájából, úgy, ahogyan akár ő is vallhatott volna erről az évtizedeken át ágyhoz kötött, beteg édesanyjának. Győrei Zsolt színháztörténeti dokumentumok ihlette, fiktív drámájában ez az anya-fiú kapcsolat adja keretét és hátterét egy érzékeny ember és nagy művész meg-megújuló küzdelmének és vívódásának. A drámából kiderül, hogy a zseniális Latyi, a nagy nevettető élete kevésbé volt szórakoztató. Fél évszázadon át mulattatott, a XX. század inkább rémálomba, mint operettszínpadra illő történelme azonban árnyékot vetett az ő sorsára és pályájára is. A gazdasági világválság bátyjával, Árpival együtt külföldre kergette, és miután Párizstól Johannesburgig beutazta a világot, tért csak haza, hogy néhány év múltán származása miatt leparancsolják a színpadról – később pedig, a személyi kultusz idején, hajszálon múlt csak, hogy nem kiáltották ki a rendszer ellenségének.

Peller Károlynak A Latabárné fia lesz élete első monodrámája és ezúttal egy olyan szerepben mutatkozik be, amelynek csupán háttere az, hogy ő maga is táncoskomikus – most a prózába visz ritmust és dallamot, jókedvet és melankóliát. „Nagy kihívás számomra ez a szerep, nem csak Latabár karakterének összetettsége miatt, hanem mert még sosem játszottam monodrámát. Most csak én leszek a színpadon, egyedül, partner nélkül. Ráadásul, aki azt gondolja, hogy az estét végig táncolom és énekelem, az téved. Egyszerre nyomasztó és felemelő érzés belegondolni ebbe. Ennek a drámának köszönhetően a 20. század egyik legnagyobb legendájának olyan oldalát mutathatom meg, amit kevésbé ismerünk. Boldog vagyok, hogy megtalált ez a feladat” – mondta el a színművész, aki Latabár Kálmán születésének napján debütál legújabb szerepében.

Kiemelt kép: Peller Károly (Fotó: Gordon Eszter)