A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón a Trezor Rendezvényházban mutatták be a Pécsi Balett exkluzív kiadványát, a Pécsi Balett 60-t. A könyvben szereplő progresszív fotók amellett, hogy röviden megemlékeznek a Pécsi Balett csillogó múltjáról, a jelen pillanatot, a 60. év táncművészeit örökíti meg nem mindennapi beállításokban, olykor meghökkentő pózokban. Az ötletes grafikai megoldásokkal és egyedi technikával nyomtatott kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

A Pécsi Balett 60 impozáns felvételein egyszerre lelhetők fel a tánc-, a divat-, a portré- és a művészi fotózás stílusjegyei, amelyek egymást kiegészítve és megerősítve teszik igazán rendkívülivé és esztétikussá a fotók minden részletét. Az ötletgazda a Pécsi Balett művészeti vezetője, Vincze Balázs letisztult és lenyűgöző kiadványa a táncművészetet, a test szépséget, a tánc mozdulatokat és nem utolsó sorban a Pécsi Balettet ünnepli. „Azt gondolom, sikerült egy olyan kincset megalkotnunk kreatív alkotótársaimmal, amit, ha bárki a kezébe vesz, bizonyosan kíváncsi lesz a Pécsi Balettre, az előadásainkra, a táncosainkra… Titkon azt remélem, hogy sok fiatalra inspirációként hatnak majd a képek és a táncművész pályát választják. A tehetségeket tárt karokkal várjuk a társulatunkba.”- mondta el Vincze Balázs, Harangozó-díjas Érdemes művész.

Vincze Balázs (Fotó: Fabinyi Nóra)

A Pécsi Balett 60 című könyv számos, tehetséges pécsi alkotó együttműködéséből született meg. A kreatív csapatot a projektvezető, Vincze Brigitta fogta össze, aki a társulat szólistájából lett kommunikációs munkatárs. A fotóművész, Borbás Betti fantasztikus atmoszférájú képeit Rajnai Richárd rendkívül invenciózus grafikai ötleteivel szerkesztette organikus egységgé. A táncművészek Kozarics Viktor elbűvölően szép ruháit viselik a képeken, a hajakat Forró Édua, a sminkeket ugyancsak Vincze Brigitta készítette. A könyvet a pécsi Duplex-Rota nyomtatta Kecskés Péter iránymutatásával. A Pécsi Balett 60 felelős kiadója Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, ügyvezető.

A képeket a Pécsi Balett közösségi oldalain, Facebookon és Instagramon is folyamatosan közzéteszi, illetve a kiadvány személyesen is megvásárolható a Zsolnay Kulturális Negyed Infopontjain.

Kiemelt fotó: Részlet a Pécsi Balett 60 exkluzív kiadványból, a fotón: José Blasco Pastor (Fotó: Borbás Betti)