A GraphicPécs2022 nemzetközi grafikai fesztivál november 10-20. között kerül megrendezésre, melynek a plakátok és a tervezőgrafikai műfajként kevéssé ismert mozgó animációk lesznek a fő témái.

A fesztivál a Pécsi Galéria korábbi Plakátok/Posters című nemzetközi plakátkiállításainak a hagyományait folytatja, a rendezvényen a tárlatok mellett szakmai beszélgetések, könyvbemutatók és filmvetítések várják a látogatókat. A Zsolnay Negyed m21 Galériájában ötven ország ismert tervezőgrafikusainak munkáit, öt külföldi és öt magyar művészeti egyetem tanulóinak interaktív plakátjait, és Czakó Zsolt grafikusművész-designer alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők.

A Pécsi Galéria az intézmény archívumának válogatott plakátjaiból rendez kiállítást, a Művészetek és Irodalom Háza -Martyn Galéria Markó Nándor pécsi tervezőgrafikus és animációs művész alkotásait mutatja be, a Nádor Galéria a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hallgatóinak kimagasló munkáit tárja a közönség elé. A fesztivál látogatói magyarországi és külföldi szakértők segítségével megismerkedhetnek a filmfőcímek, és televíziós inzertek (motiondesign) múltjával és jelenével.

A programsorozat tizenegy napja alatt a Király utcai üzletek kirakatában megtekinthetőek a PTE-MK tervezőgrafikus hallgatóinak és a Pécsi Művészeti Gimnázium grafika szakos diákjainak az alkotásai. Az m21 Galéria kivételével minden helyszín ingyenesen látogatható. A fesztiválmegnyitóra november 10-én 18 órától kerül sor az m21 Galériában (Zsolnay Negyed, Pécs Major u.21). Bővebb információk a pecsigaleriak.hu oldalon találhatók.

Kiemelt kép forrása: pecsigaleriak.hu