Ma ünnepli 45. születésnapját Pavletits Béla színész.

Pavletits Béla Debrecenben, 1977. május 14-én született. 1991 és 1995 között a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatának tanulója volt, 1995-ben felvételt nyert a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára, de 1996-ben már a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjaként kezdte meg a tanévet. Itt 2000-ben végzett prózai színész szakon, Kerényi Imre osztályában. A prózai és zenés színházi feladatokban egyaránt otthonosan szereplő fiatal művész 2000-ben szerződött a Pesti Magyar Színház társulatához, de vendégszerepelt a Pesti Színházban, a Madách Színházban, a PS Produkció előadásaiban, Tatabányán a Jászai Mari Színházban, a Vidám Színpadon és a Budaörsi Játékszínben is.

Pályafutása alatt olyan előadásokban láthattuk őt, mint a Csongor és Tünde (Berreh), a Romeo és Júlia (Paris), a Vízkereszt, vagy amit akartok (Fábián), a Scapin furfangjai (Leander), az Arzén és levendula (Mortimer), a Sakk (Walter de Courcy), a Sweet Charity (Daddy Brubeck, Herman), a Rumini (Roland), a Közellenség (Csődör), a Rév Fülöp (Szólád), a Macbeth (címszerep), a Van, aki forrón szereti (Jerry), a PIN:OKKIO (Schlanger) vagy a Suncity (Döme). Jelenleg A kincses sziget (Silver), az Utánképzés ittas vezetőknek (Márió), a Naptárlányok (Lawrence), a Tündér Lala (Aterpater), a Valahol Európában (Hosszú), a Házasságon innen, házasságon túl (Feri), a Harisnyás Pippi (több szerepben), az Időfutár (Schikander), a Rómeó és Júlia (Capulet) láthatjuk, legutóbb pedig az Oliver! című musicalben mutatkozott be Bill Sikesként.

Murányi Tünde, Bede-Fazekas Annamária és Pavletits Béla az Utánképzés ittas vezetőknek című darabban (fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)

Színházi szerepei mellett láthattuk filmekben (Poligamy, Coming out, Pappa Pia, X – A rendszerből törölve, Seveled) és sorozatokban (Tűzvonalban, Presszó, Hacktion, Terápia, Munkaügyek, Marslakók, Tóth János, Holnap tali, Jófiúk, Keresztanyu, Hotel Margaret, A Séf meg a többiek, Pepe) is, valamint gyakran szinkronizál is.

2000-ben az Arzén és levendula, 2016-ban a Van, aki forrón szereti, 2017-ben pedig a Valahol Európában című előadásokban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Főnix díjat, 2012-ben megkapta az Agárdy-emlékláncot, 2015-ben a Farkas–Ratkó-díjat. 2014-ben az OlimiART színészolimpián 50 méteres gyorsúszásban első helyezett lett, kosárlabda csapatával pedig második helyezést értek el.

Kiemelt kép: Pavletits Béla (Fotó: Vas Gergely)