A tavalyi évben a koronavírus járvány ellenére is nagy erőkkel folyt a munka a Gózon Gyula Kamaraszínház falai között : Páskándi Géza életművének megidézésére a színház Próbaút – Etűdök Páskándira címmel izgalmas színházi kísérletre vállalkozott. Ebből a különleges életútból három előadás született, amelyben három rendező és tizennyolc színész, három különböző látásmóddal kísérli meg felidézni Páskándi gondolatvilágát. Az előadás-sorozatot először szeptember 20-án, 21-én és 22-én mutatják be szakmai közönség előtt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

Az első előadás a Haza – Szerelem – Politika címet viseli, melyben hat szereplő (három férfi, három nő) jelenik meg, akikről hamar kiderül, hogy ők Páskándi és felesége, Páskándiné Sebők Anna alteregói. Az ő játékukban elevenedik meg a két nem mindennapi ember vibráló kapcsolata, miközben – mint egy robogó vonat – dübörög mellettük a 20. század második felének magyar és erdélyi története: emberi nagyságokkal és gyarlóságokkal, krízisekkel és világraszóló sikerekkel, hűséges és hűtlenné váló barátokkal, forradalommal, besúgással, áttelepüléssel és újrakezdéssel. Az előadást Hajdú László rendezte, olyan színészek közreműködésével, mint Hermányi Mariann, Sikó Koppány, Szűcs Laura, Szurcsík Ádám, Kovács Vecei Fanni és Kisari Zalán.

A második előadás címe a Becsület – Árulás – Önámítás, ebben a részben az író életművére helyeződik a hangsúly. Az anyag összeállításakor Paskándi drámai és lírai műveire esett a választás, annak ellenére, hogy regényei is kitűnő alapanyagot jelentenek a dramatizáláshoz,  azok mégis olyan terjedelmű és súlyú írások, hogy egy önálló színházi estét kívánnak. A darab rendezője Árkosi Árpád, aki hat olyan művésszel dolgozott együtt, akik számára nem ez az első találkozás a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, Haik Viktória, Takács-Kiss Zsuzsanna, Turóczi Éva, Kálid Artúr, Menszátor Héresz Attila és Stubnya Béla ugyanis már több darabban is szerepeltek nagy sikerrel.

A harmadik előadásban, ami egyben a záró része is a sorozatnak, a Hatalom – Karrier – Bukás hívószavak dominálnak. Ebben a részben Paskándi élet- és színházszeretetére fókuszálnak az alkotók, újra rácsodálkozva a művész zsenialitására öt emblematikus drámáján keresztül, illetve a választott témákhoz legközelebb álló prózai munkáinak idézetei, bejátszott nyilatkozatai, és két versrészlete segítségével. Az előadás rendezője Léner András, a színészek pedig Kátai Kinga, Kovács Panka, Nagyváradi Erzsébet, Dóczy Péter, Illés Dániel és Kocsis Gábor.

Kiemelt kép: Stubnya Béla és Kálid Artúr a Próbaút című előadában (Fotó: Ilovszky Béla)