Izgalmas vállalkozásba fogott Nagy Enikő és Jantyik Csaba, a 19. századi orosz irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának művein keresztül, a közönséggel közösen próbálnak meg válaszokat keresni párkapcsolati kérdésekre. És hát mi szolgáltathatna ehhez jobb kiindulópontot, mint Csehov Ivanovjában, vagy éppen Ványa bácsijában megbúvó számos kibontásra váró konfliktushelyzet?

Családok szétesése, boldogtalan házasságok, a kommunikáció hiánya kapcsolatainkban, közösségi elmagányosodás, korunk égető problémái. Miért olyan nehéz férfi és nő együttélése? Veti fel a két alkotó sorra a témákat. Kutatásaik során arra jutottak, hogy a minket érintő, 21. századi problémák felfedezhetők a drámaiatlan dráma megteremtőjének műveiben. „Ekkor készítettük el önálló estünket, aminek keretében együtt gondolkodunk a nézőkkel a lehetséges megoldásokról. Kétszemélyes játékunk a férfi és nő kapcsolatát mutatja be kizárólag „Csehov szemüvegén keresztül”. Darabjaiból olyan részleteket válogattunk, amik ezeket a szituációkat ábrázolják” – fogalmaznak.

A másfél órás esten olyan alkotásokat idéznek meg, mint a Medve (3 jelenet), a Leánykérés (2 jelenet), az Ivanov (3 jelenet), valamint a Ványa bácsi (3 jelenet). Az etűdök között interaktív beszélgetésre invitálják a nézőket, közösen vitatják meg az általuk eljátszott szituációkat, így bárki megfogalmazhatja benyomásait, elmondhatja véleményét a látottakról. Ebben van segítségükre a végtelenül puritán színpadkép is, a néhány egyszerű eszköz még véletlenül sem vonja el a résztvevők figyelmét a Csehov életművén keresztül megszólaló mély mondanivalóról. Sőt, az alkotók nem titkolt célja, hogy a drámák alaptörténetének ismertetésével felkeltsék az érdeklődést az eredeti művek elolvasására, színházi előadásként való megtekintésére.

Nagy Enikő és Jantyik Csaba legközelebb február 2-án bújik Szasa és Anna Ivanov, Popova és Szmirnov, Natalja Sztyepanova és Lomov, Jelena Ványa, illetve Szonya és Jelena Asztrov szerepébe. Az interaktív Csehov estnek a Spinóza Színház ad otthont.

Kiemelt kép: Nagy Enikő és Jantyik Csaba (Fotó: saját archívum)