A Macska a betonban című áldokumentum-vígjáték különlegessége, hogy egy hajdú-bihari kistelepülés lakosságának köszönhetően valósult meg, amely összefogva 2 millió forintból készítette el az alkotást. A rendező Dalnoky Ferenc, aki már három könyvet is írt, az első a Homokkerti Capriccio névre hallgatott, ebben pedig vicces történeteket mesélt el a 70-es és 80-as évek Debrecenjéről és annak környékéről. Ezekből a sztorikból került kiválasztásra és leforgatásra négy a Macska a betonban címmel, a közösség erejével. 

A film szinopszisa így hangzik: „A képzeletbeli Nagybegyesen 1972-ben gázrobbanás történt. A több napig tomboló tüzet végül sikerült elfojtani, de azóta a faluban megszaporodtak a nehezen magyarázható dolgok. A faluban él az 55 éves Péter. A helyi vízműnél dolgozik vízóra-leolvasóként, gondozza a kertet, és néha eljár a helyi kocsmába. Péternek akad egy furcsa hobbija: szabadidejében macska-etológiával foglalkozik. Megfigyelte, hogy a gázkitörés óta számtalan macska a normálistól eltérően kezdett viselkedni, és ezek gazdáival is mindig történik valami izgalmas. A falu macskáinak megismerésén keresztül a néző vidám történetek sorozatába fog belecsöppenni.” 

Az áldokumentum-vígjátékot már benevezték a készítők az augusztusi Bujtor István Filmfesztiválra és Szarajevói Filmfesztiválra is, viszont a nézők már jóval előbb megtekinthetik az alkotást, ugyanis a Budapest Film mozijai már a héten műsorra tűzik: a Művész Moziban június 30-tól, a Corvinban pedig július elsejétől lesz megtekinthető, de a Macska a betonban a későbbiek folyamán többek között a Toldiban és a Kinocaféban is fellelhető lesz.

Kiemelt kép: A Macska a betonban plakátrészlete (Fotó: Művész Mozi)