Június 9-12. között közel száz filmmel, közönségtalálkozókkal, szakmai és családi programokkal kerül megrendezésre a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében megvalósuló filmünnepen három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok, melyek közül húsz hazai premier. Új helyszínként bekapcsolódik a veszprémi História Malomkert és a Játékszín is, ez utóbbiban vetítik majd a fesztivál nyitófilmjét, Fazakas Péter a hatvanas évek Budapestjén játszódó fordulatos krimijét: A játszma című alkotást Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben. A fesztiválprogram ezenfelül olyan premierekkel is készül, mint Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem!, melyben olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia; továbbá itt debütál Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című zenés dokumentumfilmje is, amely Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a 100 éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pál tiszteletére pedig látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus. A filmözön parádés befejezéseként pedig Pálinkás Norbert Hosszú Katinka életét bemutató Katinka című dokumentumfilmje lesz látható.

Lelkes filmrajongók már most válthatnak early bird bérletet, valamint diák, nyugdíjas és helyi kedvezménnyel is készülnek a szervezők.

Kiemelt kép: A játszma egyik jelenete (Fotó: InterCom)