Augusztus 31-én mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban a Patricia Highsmith regényéből készült Idegenek a vonaton című előadást, Józan Lászlóval és Porogi Ádámmal a főszerepben.

Guy (Porogi Ádám) és Charles (Józan László) találkozása a vonaton véletlenszerű és rövid. Közös útjuk mégis kíméletlenül hosszú lesz. Mindegyiküknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. Guy Haines építész nem tud elválni a feleségétől, miközben szabadulna tőle. Charles Bruno az apjával végezne, akit gyűlöl, úgyhogy előáll azzal az ötlettel: Guy és ő cseréljenek gyilkosságot – ő megöli Guy feleségét, az építész pedig végezzen az apjával –, senki nem fog gyanakodni rájuk, úgysem ismerik egymást. Guy őrültségnek tartja az egészet, a vonatot elhagyva nem is foglalkozik vele. Aztán értesítést kap: feleségét meggyilkolták. Guy és Charles kapcsolata sötét szimbiózissá válik. Persze a helyzetek még ennél is ravaszabbak, jóval bonyolultabb jelenségekről van szó, mint a tökéletes gyilkosság. Mindenkit manipulál valaki, mert hát mindenki sebezhető.

A színdarab alapjául szolgáló regényt Patricia Highsmith, a pszichothrillerek egyik megteremtője írta, a történetből 1951-ben Alfred Hitchcock készített filmet. A Rózsavölgyi Szalon előadásában – amely magyarországi bemutató lesz egyben – Józan László és Porogi Ádám mellett Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron és Ozsgyáni Mihály tűnik fel. A Craig Warner által adaptált színpadi változat szövegkönyvét a 2019-ben elhunyt Radnai Annamária fordította, a teátrum az ő alkotói szakmaisága és emléke előtt tiszteleg a bemutatóval.

Az Idegenek a vonaton című előadás szereplői (fotó: Kallus György)

Az előadás rendezője Szarka János, aki, mint mondja, még nagyon fiatalon találkozott először a regénnyel: „Szorongtam attól, ahogy bonyolítja a cselekményt, megismerteti velünk a karaktereket. Egyszerűen félelmet keltett bennem, hová fog mindez fejlődni. Aztán később, amikor 2010-ben Radnai Annamária dramaturgbarátom – ő fordította a regény színpadi verzióját – kezembe adta a szövegkönyvet, már inkább a társadalmi vetülete fogott meg: mit lehet elérni az emberek manipulálásával, micsoda szörnyűségeket is. Szerintem semmiféle skatulyába nem belegyömöszölhető Patricia Highsmith, a kategorizálások úgyis félrevisznek. Mondhatnánk a művére, hogy krimi, vagy pszicho-thriller, mindegyik igaz, és mégsem. Ilyen Patricia Highsmith. Én azt is mondtam a történetére, hogy melodráma: a manipulációnak ugyanis itt egy nagyon erős érzelem az alapja, amit egy ember varázsütésszerűen kezd érezni egy másik ember iránt. […] Végül is amióta ember van, arra vágyik, hogy szeressék. Ebből iszonyatos nagy tragédiák is lehetnek. Erre az egyik példa ez a darab, hogy micsoda tragédia lehet abból, ha valaki rosszul méri föl a másik szeretetét, figyelmét.”

Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum közös produkciója.

Kiemelt kép: Porogi Ádám és Józan László az Idegenek a vonaton című előadásban (fotó: Rózsavölgyi Szalon)