Május 18. óta látogatható a Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című tárlat a Ludwig múzeumban. A kulturális intézmény és a tárlat fő támogatója, a LATEREX Építő Zrt. ennek apropóján közös pályázatot hirdet, amelynek célja, hogy a projektbe bevonja azokat, akik ilyen típusú épületekben élnek, és bemutathassa a kiállítás látogatóinak a pályázók által megvalósított felújítás eredményét.

Magyarországon nincs olyan település, ahol ne találkozhatnánk kockaházakkal, ezért a kiírók fontosnak tartják, hogy megmutassák, mennyi lehetőség rejlik egy-egy ilyen épület modernizálásában, milyen sokszínű eredmények születtek az elmúlt években, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak mások számára.

A pályázatra azok a magánszemélyek/családok (de mindenképpen annak tulajdonosai) nevezhetnek, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A felhívásban újonnan felújított sátortetős kockaházaknak az előtte-utána fotóit várják a szervezők, amely meggyőző példája annak, hogy érdemes újra gondolni egy, már eleve rendkívüli kisugárzással rendelkező „Kádár-kockát”. A győztes pályázatok egy digitális eszközön lesznek láthatóak a kiállítás előterében.

A pályázatokat június 15-ig várják, amelyeket Készmán József, a Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítás kurátora és Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója bírálnak majd el. Az eredményhirdetés június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján lesz.