A 2017-ben alakult Rost Andrea Művészeti Alapítvány megújult kuratóriumának fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek, a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, koncerteken fejlődhetnek és ismertséget szerezhetnek. Az első nagy esemény idén a szeptember 26. és október 2. között megrendezett PályaStart Mesterkurzus volt, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben a Zeneakadémiával, és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények, cégek is csatlakoztak többek között, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Benczúr Kulturális Központ vagy a Coopera.

A résztvevők Mozart Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea operaénekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesíthették. Rost Andrea énektechnikailag és interpretációval kapcsolatban foglalkozott a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segítette a fiatal művészeket. „A célunk az volt, hogy október 2-án vasárnap a Figaró házassága szerepeiben mutatkozhassanak be a résztvevő fiatalok a közönségnek, és a meghívott szakmai vendégeknek. A kurzus hallgatói visszaigazolták azon törekvésem létjogosultságát, hogy a szakmánkat komplexitásában mutassam be. Béres Attila rendező, színházigazgató színészi, karakterformálási instrukciói, Harazdy Miklós tanár úr zenei tanácsai, Meczner Vera és Lőrinczy György művészeti menedzsmentről szóló előadása mind nagyon hasznosnak bizonyult” – mondta el a kurzus kapcsán Rost Andrea.

A résztvevők közül Rost Andrea október 15-i gálakoncertertjén az Erkel Színházban Ortan Vivienn, pécsi, tatabányai és mosonmagyaróvári koncertjein Antóni Norbert, Borbély Lehel Tihamér és Czinke László kap majd fellépési lehetőséget – utóbbi három énekes önálló koncertet is adhat a Benczúr Házban. Kereszturi Gergelynek a Coopera ajánlott fel szerepet, Faragó Dóra pedig egy 10 alkalmas konzultáció és szereptanulási lehetőséggel távozott, amelyet Harazdy Miklós zongoraművész korrepetítor és Rost Andrea ad számára. A Gradus Művészügynökség féléves személyre szabott karrierstratégiai tanácsadással Ortan Viviennt jutalmazta, a Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt kotta vásárlási csomagját Csörgeő Luca kapta. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója az esemény végén bejelentette: szándéka szerint a résztvevők közül többen lehetőséget kapnak a Miskolci Nemzeti Színház Figaro házassága című operájába beállni 2023 tavaszán.

Kiemelt kép: Rost Andrea PályaStart Mesterkurzusának résztvevői és a szervezők (Fotó: Éder Vera)