Két év kihagyás után ismét átadták a legjobb Shakespeare-alakításnak járó Gábor Miklós-díjat, amelyet 2022-ben a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat Vízkereszt, vagy bánom is én című előadásában Böföghy Tóbi megformálásáért Pallag Márton vehette át. Az elismerést Ascher Tamás adta át Szombathelyen.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben, a színész születésének évfordulóját megelőző év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Átadására minden évben április 7-én, Gábor Miklós születése évfordulóján, vagy ahhoz közeli időpontban kerül sor. A díj egy bronz plakett, amelynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható; Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal bruttó 300 ezer forintos pénzjutalom jár. 2017-től a bizottság elnöke Ascher Tamás rendező, tagjai: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva 2019-es halála után az alapító jogutódja Alföldi Róbert lett.

Az idei díjazott Pallag Márton, a Forte Társulat tagja. Pallag 1991-ben született Debrecenben. Az Ady Endre Gimnázium diákjaként látta a Horváth Csaba rendezte A tavasz ébredése című előadást a Csokonai Színházban, ekkor döntötte el, hogy színész szeretne lenni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem első színházrendező-fizikai színházi koreográfus osztályában végzett 2014-ben, Lukáts Andor és Horváth Csaba növendékeként. Azóta is tagja a Horváth Csaba vezette Forte Társulatnak, de Zsótér Sándor, Hegymegi Máté, Nagy Péter István vagy Pass Andrea rendezéseiben is szerepel. A Junior Prima-díjas fiatal színész a szombathelyi színpadon komikus Shakespeare-szerepben nyújtott alakításával nyerte el a Gábor Miklós-díjat, az elismerést Ascher Tamás adta át Szombathelyen.

Pallag Márton és Ascher Tamás a Gábor Miklós-díj átadásakor (Fotó: Mészáros Zsolt)

A Gábor Miklós-díjat László Zsolt kapta meg először, őt Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, Nagypál Gábor, majd Görög László követte.

Kiemelt kép: Pallag Márton a Gábor Miklós-díjjal (Fotó: Mészáros Zsolt)