Ma ünnepli 50. születésnapját Őze Áron Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató.

Őze Áron Budapesten, 1970. szeptember 5-én született. Édesapja Őze Lajos színművész, édesanyja Thoma Ildikó olasz tolmács, fordító. Naphegyen, a Tabánban nőtt fel, bátyjával (Őze Gábor, operatőr) általános iskolás kora óta járt színjátszó csoportba, később, a faipari középiskolában színjátszó klubot alapított, amely foglalkozás és az iskola irodalmi élete a 2010-es években is működött. Az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában érettségizett 1989-ben, itt szerezte első szakmáját. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, 1993-ban szerzett diplomát Iglódi István tanítványaként. 1992-től tagja volt az akkori Nemzeti Színháznak, majd 1998 után egy rövid ideig szabadúszóként dolgozott. Korábbi társulatához (ami névváltozását követően Pesti Magyar Színházként működött tovább) 2000-ben tért vissza.

Őze Áron (fotó: Hernád Géza)

2010. január 1-től 2014. december 31-ig volt a Pesti Magyar Színház igazgatója. Iglódi István halála előtt két évvel beszélt először Őze Áronnal arról, hogy szeretné, ha ő venné át tőle a színházat. Ezzel a háttérrel pályázta meg, majd vette át az igazgatói posztot Iglódi halálát követően Guelmino Sándor művészeti vezetővel – aki 2011-ben lemondott – és Sipos Imre menedzser igazgatóval. Anyagi okokból újrateremtette a színház arculatát, így 2013-tól Göttinger Pál főrendező segítségével az ifjúsági-családi színház koncepciót valósították meg. 2014 augusztusában, még a színház igazgatójaként alapította meg a Csukás István-díjat, melyet a kuratórium tagjaival együtt a gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelésére, megjelenésére, népszerűsítésére és erősítésére hoztak létre. Az első díjakat 2015-ben adták át. A 2015/16-os évadban a budapesti Játékszín tagja lett. 2016-ban felkérésre megpályázta és elnyerte a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatói posztját a város közgyűlésének döntése nyomán, megbízása 2016. július 1-jétől 2021. június 30-ig szól. Sipos Imrével és Csadi Zoltánnal egy minden korosztályt megszólító igényes népszínházi repertoár megteremtését vállalta pályázatában.

Őze Áron (fotó: Bartók Kamaraszínház)

Színészként több mint 100 előadásban szerepelt, köztük olyan klasszikusokban, mint Az özvegy Karnyóné (Tündérfi), az Advent a Hargitán (Zetelaki Gábor), a Szentivánéji álom (Puck/Lysander), a Lear király (Bolond), a Macbeth (Malcolm), Az ember tragédiája (Ádám), a Hamlet (Fortinbras), a Csíksomlyói passió (3. Sátány), az Úri muri (Balha Pista), az Othello (Rodrigo), A nagymama (Ernő), A királyasszony lovagja (Ruy Blass), A beszélő köntös (Lestyák Mihály), a Bánk bán (Petur bán), a Pszicho (Norman Bates), a Patika (Balogh Kálmán), A windsori víg nők (Dr. Caius), a Tartuffe (Tartuffe), a Gyógyír északi szélre (Leo Leike), az Ábel és Eszter (Ábel), a Romeo és Júlia (Escalus), a Mellettem elférsz (Dávid, fiatal Domos, fiatal Márton), a Koppenhága (Heisenberg), A szőke ciklon (Rejtő Jenő) vagy a Lélekharang (Kapitány).

Vendégművészként többek között játszott a Kecskeméti Katona József Színház, az Arany János Színház, a Komédium, a Pécsváradi Várszínház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Rózsavölgyi Szalon előadásaiban. Jelenleg ez utóbbiban a Valami csaj(ok) és az Idegenek a vonaton című darabban látható, valamint itt játsszák a Szabó Magda regénye alapján készült Az őz című rendezését is. Saját színházában, a Bartók Kamaraszínházban az Utánképzés ittas vezetőknek című prózai darabban, valamint a Sándor Mátyás című musicalben (amelynek kőszínházi ősbemutatója szeptember 25-én esedékes) tűnik fel, ez utóbbiban a címszereplőt alakítja.

Őze Áron, a Sándor Mátyás című darabban (Fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Első teljesen önálló rendezői munkája a Csengey Dénes által Szakácsi Sándornak adott Villon-mű, A cella volt 2006-ban. A színész korai halála miatt azonban csak három előadást ért meg a produkció, az erről a színdarabról készült filmfelvételt 2008-ban a 39. Magyar Filmszemlén is levetítették. Az első rendezését követő 10 évben színpadra állította többek között a Razzia, avagy valaki megölte Lopez-Dialt, az Édes Rózám! – Déryné szerelmes élete, a Macskajáték, a Cyrano de Bergerac, a Sóska, sültkrumpli, a Halál Hotel, Az öreg pokróc, valamint a korábban említett Az őz című darabokat. A Bartók Kamaraszínházban a Kuplékirály, a Valahol Európában és a Dollárpapa rendezése fűződik a nevéhez.

Színházi feladatai mellett gyakran látható filmekben, illetve ritkán szinkronizál is. Szerepelt többek között a Sorstalanság, A föld szeretője, #Jézus – Apám nevében, Az állampolgár és a Napszállta című játékfilmekben, valamint látható volt a Kisváros, az Oltári csajok, a 200 első randi, az Alvilág és a Drága örökösök című televíziós sorozatokban.

Az Idegenek a vonaton című előadás szereplői (fotó: Kallus György)

1995-ben Rajz János-, 1998-ban Őze Lajos-, 2001-ben Mensáros László-díjjal tüntették ki. 2002-ben megkapta a Sík Ferenc-emlékgyűrűt, egy évvel később, 2003-ban a Jászai Mari-díjat és a Főnix díjat. 2004-ben elnyerte a Súgó Csiga díjar, 2009-ben pedig az Ivánka Csaba-díjat.

Szabadidejében rendszeresen sportol: aikidózik, teniszezik, evez (kenuzik), íjászkodik és ejtőernyőzik is. Hobbija az asztalosmunka, saját kis műhelye is van. Szereti a történelmet, a második világháború „laikus kutatója”. Élettársa Auksz Éva színésznő.

Kiemelt kép: Őze Áron (fotó: Éder Vera)