Október 3. és 8. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az V. MagdaFeszt a debreceni Csokonai Fórumban és a Csokonai Irodalmi Laborban. A fesztivál a „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom– Törőcsik Mari negyven éve a Nemzetiben című fotókiállítással nyitja meg kapuit, amely november 10-ig tekinthető meg. 

Az előadások sorát a Csokonai Színház roadmovie-szerű, keserédes története, a Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára nyitja Szabó K. István rendezésében. Pierre Notte francia szerző sikerdarabja egy családtörténet fekete humorral elegyített bizarr feltárása, Majzik Edittel és Oláh Zsuzsával a főszerepekben. A Magda, a Szabó című színházi esten két egykori debreceni színművész, Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett lép színpadra, akik arra a kérdésre keresik a választ, hogy ki is volt valójában Szabó Magda.

Október 3-án, Szabó Magda születésének évfordulóján két előadás várja a közönséget. 18 órától a Csokonai Színház Für Elise című, a szerző utolsó regényéből készült produkciója látható Ráckevei Anna rendezésében, míg 20 óra 30 perctől az Y Csoport hív gondolkodásra a személyes választások szükségességéről a Vadász Krisztina rendezte A szecsuáni jólélek című darab kapcsán. Október 6-án az évadban először debütál Ráckevei Anna népszerű beszélgetőműsora, a Kulisszák, amelyben ezúttal az est háziasszonya által rendezett előadás kerül terítékre, 20 órától az eMeRTton-díjas Szűcs Gabi, a legendás Cotton Club Singers egykori tagja lép fel a La femme fatale című műsorával, Szervét Tibor közreműködésével.

Jelenet a Finálé című előadásból (Fotó: Bartha Máté)

Az E-Mancik Színházi Manufaktúra a MagdaFeszt visszatérő vendége, most a Válogatáskazi – avagy – szomjas fiúk tolják a kakaót című produkciójukkal érkeznek Debrecenbe. Gyerekkori naplóik, levelezéseik, verseik, és felnőttként megfogalmazott reflexióik segítségével keresik a választ arra, hogyan lettek a világot tökéletesen értő kislányokból eltévedt kamaszok, majd felnőttek. Az előadásban a Csokonai Színház egykori színművészét, Sárközi-Nagy Ilonát is láthatja a közönség. Október 7-én pénteken Pass Andrea Fináléja szerepel a műsoron, szombaton pedig Visky András szürrealitással és olykor abszurd humorral is átszőtt történetei elemzik test és lélek bonyolult kapcsolatát. Ezen a napon 14 órától Szabó Magda Debrecenét láttatja az Ajtónyitogató sétaszínház, amelyben Szabó írásainak, interjúinak részletei állnak össze egyetlen darabbá Ráckevei Anna és Hajdu Imelda előadásában.

A MagdaFeszt kísérő rendezvényei között két kerekasztal-beszélgetést is találunk: a Nők a piacon címűben Fiala Borcsa, Bendl Vera és Havas Juli írókat faggatja Gemza Péter pénteken 17 órától, míg a Nőírók és radikál hölgyek című beszélgetés vendégei László Ferenc újságíró és Fábri Anna történész lesznek szombaton 16 órától. Visky András Kitelepítés című új kötetének bemutatója október 8-án 18 óra 30 perctől lesz a Csokonai Fórum előcsarnokában.

Kiemelt kép: Ráckevei Anna (Fotó: Máthé András)