A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által 2019-ben útjára indított rendezvény ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Káli-medencében.

Idén augusztus 2. és 6. között a csodálatos környék tíz településén, több mint kétszáz program várja a látogatókat. A központi helyszín, Kővágóörs mellett Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és BazaltKŐFESZT-ként, immár Badacsony is házigazdává válik az V. KŐFESZT – A NYUGALOM FESZTIVÁLJÁN. Új rendezvényhelyszínként csatlakozott a fesztiválhoz a kékkúti Kőkút Kert Vendéglő, ahol hétfőn tartották a rendezvény sajtótájékoztatóját, melyen jelen volt Csúri Ákos, a fesztivál alapítója, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Navratil Andrea népdalénekes és Mocselini Rudolf, a vásári forgatagot szervező Ördögszekér Egyesület alapítója.

A mi történetünk 2020-ban kezdődött, tehát elsőgenerációs EKF programról van szó. 2019-től van költségvetése az idén zajló programsorozatnak, de kezdettől fogva az volt a célunk, hogy már a megelőző években legyenek olyan rendezvények, amelyeket kulcsfontosságúnak szánunk 2023-ra is. Ilyen volt a KŐFESZT, amely minden szempontból találkozott a mi elképzeléseinkkel. Egyrészt az EKF programtérség egy olyan pontjára hozott új rendezvényt, amely egyébként turisztikai attrakcióival, az itt élők vendégszeretetével, már korábban is megérdemelte volna a reflektorfényt, azaz sikerült felhívnunk a Balaton-felvidék egyik, egyébként korlátozott mértékben kedvelt térségére az országos közvélemény figyelmét. Sőt, reményeink szerint most már az európai közvélemény figyelmét is. Másrészt egy olyan fesztiválról van szó, amely közösséget teremt, hiszen az elsődleges célja nem az, hogy megasztárok meghívásával egy megarendezvény erőltetett turisztikai fejlesztést valósítson meg, hanem az, hogy a hagyományok felelevenítésével az itt lévő közösségekre építve egy olyan nyári rendezvénysorozatot, – sőt a KŐFESZT-hez kötődően egész évben olyan rendezvénysorozatot -valósítson meg, amely hozzáad az itteni térség karakteréhez. Harmadrészt pedig egy táj és közösségazonos rendezvényről van szó, azaz a rendezvények is olyanok, amelyek az itteni térségből nőnek ki, és megfelelnek a térség hagyományainak” – fogalmazott Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón.

A fesztivál alapítója, Csúri Ákos a helyszínválasztás okát hangsúlyozta, ugyanis a kékkúti Kőkút Kert Vendéglő az első olyan piaci szereplő, aki az idei Szabad táncház sikerét látva csatlakozott támogatóként a KŐFESZT mellé. „Itt tudunk kapcsolódni az EKF eredeti céljaihoz, hogy nem csak és kizárólag az állami támogatásból, hanem a helyi vállalkozások segítségével próbáljuk a programot megvalósítani”.

A programokkal kapcsolatban az alapító elmondta, hogy: „a KŐFESZT-nek ugyanúgy részei a könnyű-, komoly- és népzenei koncertek, mint a képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, kézműves-foglalkozások, gyerekelőadások és az éjszakába húzódó táncházak”.  Az idei év jeles dátumai Petőfi Sándor, a Himnusz és Cseh Tamás születésének évfordulója. Ennek alkalmából ad különleges koncertet – ami 2023-ban az év koncertje címet is elnyerte – Petőfi 200 címmel Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Szalonna és Bandája és a Modern Art Orchestra,  a 80 éve született Cseh Tamás előtt a Vodku fiai tiszteleg, míg a Kazinczy-díjas Lázár Csaba Petőfi estjének ősbemutatója lesz, Téged keresnek szemeim címmel.

Navratil Andrea (fotó: Steindl Gabriella)

Az öt nap folyamán fellép – többek között – Tóth Gabi, a Szent Efrém énekegyüttes, a Blues MD Tátrai Tiborral, Dresch Mihály, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a SwingGirls, az Erdőfű, a Naszály, Barta Tóni Paprika Jancsija, Pályi János Vitéz Lászlója és a Misztrál zenekar. Idén sem marad el a Pusztai Rókák rendkívül népszerű hagyományőrző nomád lovasbemutatója és az azt követő gyermek- és felnőtt lovagoltatás. Ismét lesz a kővágóörsi sportpályán Pannon forgatag (Veszprém vármegye folklórjának, hagyományainak bemutatása), Kővágóörsre, Köveskálra és Badacsonyba is érkezik a Kormányablak busz, hogy a fesztiválra érkezők hivatalos ügyeiket is intézhessék.

Navratil Andrea KŐFESZT rekorder, aki minden eddigi fesztiválon részt vett. „Ez egy olyan fesztivál, amit nem lehet megunni.  És ahogy miniszter úr is fogalmazott, valóban fontos kiemelni, a kikapcsolódás, szórakoztatás mellett a fesztivál közösségépítő jellegét is. A számomra nagyon fontos népzene, néptánc, és a hagyományok őrzése mellett számos különleges és izgalmas lehetőség is van, aminek köszönhetően minden korosztály megtalálja a hozzá legközelebb álló programot. Azt is mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a KŐFESZT nem csak egy öt napos nyári fesztivál, hiszen a programok egész évben folytatódnak. Ezek azok a teljesen egyedülálló alkalmak, amikor az itt kialakult közösségeknek van lehetőségük újra találkozni ” – mondta a Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.

Részletes program a KŐFESZT honlapján.

A KŐFESZT ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Kőkút Kert Vendéglő és az NKA Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, és a Rádió 88 támogatja.

Kiemelt kép: A KŐFESZT sajtótájékoztatója (Fotó: Steindl Gabriella)