Nagyszabású gálakoncerttel ünnepelte újranyitását tegnap este a Magyar Állami Operaház, a következő két napon pedig Erkel Hunyadi László című operájának ősváltozatával, valamint MacMillan Mayerling című balettjével találkozhatnak a nézők a felújított Andrássy úti Ybl palotában. 

A Magyar Állami Operaház tegnap esti, Újranyitógála műsorán az alkalomhoz illő művek csendültek fel: elhangzott többek közt Dohnányi monumentális előadói apparátusra írt, ritkán hallható Ünnepi nyitánya, részletek csendültek fel Kodály Háry Jánosából, valamint ugyancsak részlet volt látható Seregi A makrancos Kata című balettjéből. A magyar szerzők művei mellett magyar tematikájú darabok is megszólaltak – Berlioz: Rákóczi-induló, Brahms: 5. magyar tánc, ifj. J. Strauss: Éljen a magyar! – amelyeket Plácido Domingo dirigált. A műsorban közreműködött Balga Gabriella, Gál Erika, Kálmándy Mihály, Sándor Csaba, Szegedi Csaba és Szvétek László operaénekes, Melnik Tatiana és Kekalo Iurii balettművész, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, akiket Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely első karmester és Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelt. Az est háziasszonya Gyüdi Melitta, rendezője Almási-Tóth András művészeti igazgató volt, az előadást az M5 csatorna élőben közvetítette.

Ma, március 13-án több mint 90 év után ismét látható lesz színpadon a Hunyadi László ősváltozata Brickner Szabolcs (Hunyadi László), Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Pataky Dániel (V. László), Miklósa Erika (Gara Mária), Bretz Gábor (Gara nádor), Palerdi András (Cillei Ulrik), Balga Gabriella (Hunyadi Mátyás) és Erdős Attila (Rozgonyi) főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével. Erkel Ferenc az 1844-es ősbemutatót követően több változtatást, kiegészítést is végzett művén, így az olyan híres részletek, mint a nyitány, Hunyadi László, Szilágyi Erzsébet és Gara Mária egy-egy áriája, valamint a Palotás csak az elkövetkező másfél évtizedben kerültek az eredeti műbe. Sajátos módon ezért a Hunyadi-ősváltozaton az 1860-as évekre kialakult, Erkel Ferenc által véglegesített változatot szokás érteni. A széles közönség ugyanakkor a darab Radnai Miklós, Nádasdy Kálmán és Oláh Gusztáv által az 1935-ös bemutató alkalmával zenéjében, szövegében és dramaturgiájában is a kor igényei szerint átdolgozott változatát ismeri, ami ezt követően több mint fél évszázadon át szerepelt így az OPERA repertoárján.

Pillanatkép a Hunyadi első nagyszínpados próbájáról (Fotó: Berecz Valter)

Az újranyitásra készülő produkció most a Hunyadi László az MTA Zenetudományi Intézet és Szacsvai Kim Katalin által közreadott 2006-os kritikai kiadása nyomán készül, ami alapján Kocsár Balázs 2010/11-ben már vezényelte a debreceni Csokonai Színház előadását. A helyreállított darab hűen tükrözi azokat a bel canto és francia nagyoperákra jellemző stílusjegyeket, amelyek az eredeti művet is jellemezték, míg a rendező, Ókovács Szilveszter az énekesek bevonásával készített szövege is az Egressy Béni-féle eredeti alapján készült, az elavult, értelmét vesztett vagy nehezen énekelhető részeket saját megoldásokkal és a Nádasdy-féle változat felhasználásával javítva.

Március 14-én, az operapremiert követően a Magyar Nemzeti Balett Mayerling című neoklasszikus kosztümös balettprodukcióját láthatjuk. Sir Kenneth MacMillan a londoni Királyi Balett számára 1978-ban koreografált alkotása Rudolf trónörökös és szeretője, Vetsera Mária bárókisasszony kettős tragédiával végződő szerelmi viszonyát dolgozza fel. A 20. század kiemelkedő skót koreográfusának egyik főművében, más kiforrott egészestés balettjeihez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a karaktereiben lejátszódó érzelmi folyamatok hiteles ábrázolására, miközben a tánctechnikai tudás, a látványos külsőségek és megkomponált tömegjelenetek egyaránt jellemzik munkáját. A darabot, amit MacMillan Liszt Ferenc műveire koreografált, először 2004-ben mutatta be az OPERA balettegyüttese. A főszerepeket most többszörös szereposztásban Timofeev Dmitry és Balázsi Gergő Ármin (Rudolf), valamint Melnik Tatiana, Tanykapeva Aliya és Felméry Lili (Mária) alakítják, az OPERA Zenekarát Medveczky Ádám dirigálja.

Pillanatkép a Mayerling első nagyszínpados próbájáról (Fotó: Rákossy Péter)

Március 15-ével újraindulnak az Operaházon belül a vezetett túrák is, így azok is megcsodálhatják a felújított dalszínházat, akik nem kívánnak az előadásokra jegyet váltani. A nemzeti ünnepen 10:30, 12:00, 13:30, 15:00 és 16:30-as kezdéssel indulnak a közönségforgalmi terekben egyórás vezetések magyar és angol nyelven. Ezt követően vasárnaponként 13:30-tól várják magyar nyelvű vezetések az érdeklődőket, míg angol nyelven minden nap 13:30, 15:00 és 16:30-kor kezdődnek az épületbejárások.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Hunyadi első nagyszínpados próbájáról (Fotó: Berecz Valter)