Ötlemezes életműsorozattal ünnepli a 75 éves Presser Gábort a Hungatoroton: a zenész pályafutásának népszerű dalait tartalmazó kiadványok az Omega- és LGT-számok mellett a színházi munkákból, és más előadóknak írt szerzeményekből is válogatnak.

A Kossuth-díjas Presser Gábor játszott az Omegában (1967-1971), majd megalapította a Locomotiv GT-t, amely Somló Tamás haláláig, 2016-ig létezett. Sikeres musicalek (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról; A padlás) és filmzenék (Ripacsok) szerzője, aki szólóalbumai mellett többek között Kovács Katinak, Zoránnak, Katona Klárinak, Rúzsa Magdinak és Falusi Mariannak írt lemezeket. Szerzői és előadói művei 1967-től 1993-ig jelentek meg a Hungarotonnál, a most megjelenő 5 CD-s sorozat ezekből a felvételekből ad válogatást. Az első lemez már elérhető (a teljes sorozat szeptember 29-ig jelenik meg), ezen az Omega együttesben írt dalai találhatók meg, úgy mint a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék, a Régi csibészek, a Tízezer lépés vagy a Gyöngyhajú lány. Ezt követi a kétrészes LGT-válogatás, amelyen hallható például a Ringasd el magad, a Szólj rám, ha hangosan énekelek, a Neked írom a dalt, a Mindenki, a Jó barátok vagyunk, a Mindenki másképp csinálja, a Nem adom fel, az Embertelen dal vagy a Zenevonat.

Presser a Vígszínház zenei vezetője is, több zenés darabot komponált, emellett számos magyar előadónak írt dalokat az elmúlt évtizedekben. A sorozat negyedik és ötödik albumain hallható a színházi sikerek közül többek közt a Születésnapodra, a Hazudj valami szépet, a Szilvásgombóc, a Fényév távolság, a másoknak írt dalok sorából a Mikor elindul a vonat (Demjén Ferenc előadásában), a Rock and roller (Kovács Kati), az Apám hitte (Zorán), a Mondd, kis kócos (Komár László), a Miért ne? (Katona Klári), az Egyedül nem megy (Kern András és Garas Dezső) vagy a Nem tudtam, hogy így fáj (Révész Sándor).

Az öt CD-ből álló életműsorozat egyenként jelenik meg, a későbbiekben egyben, díszdobozban is megrendelhető lesz. Presser Gábor szeptember 30-án és október 1-jén is fellép a Sportarénában Még 1+1 címmel, új zenés darabja, a Pinokkió pedig decemberben debütál a Vígszínházban.

Kiemelt kép: Presser Gábor (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs, Forrás: 24.hu)