Augusztusban ünnepli megalapításának ötödik évfordulóját a Székesfehérvári Balett Színház, amely intézmény az évek alatt a város kulturális életének szerves része lett, a zene és tánc révén pedig egyfajta kulturális missziót is teljesít, a település egészét képviselve országhatáron belül és kívül egyaránt.

Egerházi Attila igazgató szerint egy kortárs táncszínház felépítése legalább tíz évet kíván, de nekik öt év alatt sikerült, hiszen ma már többek között állandó próbahelyük is van. Kifejezetten örül annak, hogy a városvezetés rendkívül nyitott volt az elképzeléseikre és anyagilag, erkölcsileg folyamatosan támogatja az építkezést. Úgy véli, sikereik kulcsa a sok munka mellett az, hogy a kortárs balett olyan formája a kultúrának, amihez nem kell nyelvi tudás. A Székesfehérvári Balett Színház az első öt évében 23 bemutatót tartott és hozzávetőlegesen 40 ezer néző tekintette meg fellépéseiket. Mintegy ötven belföldi előadásuk volt többek között Budapesten, Kápolnásnyéken, Agárdon, Siófokon, Győrben, Pécsen, Egerben és Szarvason, valamint több alkalommal léptek fel Csehországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Finnországban és Romániában.

A születésnapot méltó módon tervezik megünnepelni: a Királyi Napok rendezvénysorozat keretében bemutatják a Boban Markovic Orkestarral közös Parádé című produkciójukat, és ugyancsak a rendezvény ideje alatt egy jelmezkiállítást is terveznek, amiben együttműködő partnerük a Szent István Király Múzeum lesz. A 2023/24-es színházi évadban előreláthatólag egy új bemutatót tartanak: a Nomádok című darabot november 8-án, a Vörösmarty Színházban láthatja először a közönség. Mindemellett a társulat gazdag repertoárjának balettjeit is folyamatosan játsszák Székesfehérváron, valamint több hazai és külföldi vendégjáték során. 

Kiemelt kép: A Székesfehérvári Balett Színház társulata (Fotó: Simon Erika)