Bár a pandémiás időszakban a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! az online térbe kényszerült, idén a könnyűzenével együtt a nézők is visszatérhetnek a termekbe: június 3. és 23. között öt hazai zenekar veszi be a színpadot.

Magyarország első számú dream pop zenekara, a Mayberian Sanskülotts tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évét. Csordás Zita és Balogh Gallusz duóként induló, ám mára hattagúvá bővült formációja már a kezdeti időszakban is kiemelkedett az alternatív-underground szcénából, később a ritmusszekció, majd a billentyűk és egy második gitár hozzáadásával a zenekar hangzása a kezdetekhez képest sokkal finomabb és álomszerűbb lett. Ami viszont nem változott, az a félreismerhetetlen hangzás, amit a szövegek mellett Csordás légies, néhol sanzonokat, máshol népdalokat idéző vokálja ad, és ami a zenekart Káposztásmegyertől egészen a barcelonai Primavera Sound fesztiválig repítette.

Egyedi Péter évtizedek óta a magyar rockzenei szcéna meghatározó alakja, számos kultikus zenekarnak volt oszlopos tagja. 2019 nyarán MmamtMindennek megvan a maga története címmel látott napvilágot első szólólemeze, amely hol a rockos, hol a hagyományos énekes-dalszerzői hangzás felé tendált. A 2021-ben megjelent Mmamt II-vel a jóval nagyobb hangsúlyt kapó elektronikának köszönhetően sokkal komplexebb hangzást hallhatunk, amely jócskán kitágította Egyedi határait is az első koronghoz képest. Az eredetileg „egy szál gitáros” hálószobaprojekt egy teljes zenekarral kiegészülve a Fesztivál Színházban éri majd el teljes pompáját.

Mayberian Sanskülotts (Fotó: Müpa)

Az énekes-dalszerző Szabó Benedek 2013-ban alapította az akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven futó zenekarát, amiből 2020 nyarán lett egyszerűen csak Galaxisok. Hatodik, Történetek mások életéből című dupla lemezük az együttesre mindig is jellemző sokszínűség jegyében „tele van világ körüli műfajokkal és egy rakás vendégzenésszel”. Twee pop, bossa nova, tropicalia, soukous, perui folk, shoegaze, pszichedelikus rock – mind-mind megtalálható a korongon szereplő 21 dalban. A Hey, June!-koncert repertoárjára a tagok az eddig megjelent Galaxis-lemezekről válogatták össze saját személyes kedvenceiket.  

Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály és Szebényi Dániel több mint 10 éve ismerkedtek meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számtalan zenei projekt és produkció részeseként állandó tagjai a hazai zenei színtérnek. Közös munkájuk a blues-pop-rock zenét játszó Mooters zenekarral kezdődött, amit a Blues MD követett, majd Mike első szólólemezének bemutatója után Electric Shock néven koncertezték végig Ázsiát és Európát. Mesterien keverik a blues érzelmességét és a jazz improvizativitását a rock energiájával és a funk ritmikájával, modern köntösbe bújtatva a 70-es és 80-as éveket. A mostani koncerten kettőjük színes munkásságából kap a közönség egy igencsak mély merítést.

Az Anna and the Barbiest senkinek sem kell bemutatni: Magyarország egyik legsokszínűbb és legvagányabb együttese kendőzetlenül őszinte dalszövegekkel és lehengerlő színpadi jelenléttel már a kezdetekkor meghódította a közönséget. Sosem riadtak vissza a kihívásoktól: ugyanúgy megtöltöttek sportcsarnokokat és színházakat, felléptek fesztiválon és a Fővárosi Nagycirkusz porondján is. Zenéjükben is szívesen kísérleteztek különböző művészeti ágak ütköztetésével, hat album mellett még filmet is forgattak. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben egy áthangszerelt repertoárral és – a frontasszony, Pásztor Anna táncos múltjára kikacsintva – táncos közreműködőkkel kiegészülve készülnek egy felejthetetlen estére. 

A koncertektől további információ a Müpa honlapján található.

Egyedi Péter – Mmamt (Fotó: Müpa)

Kiemelt kép: Anna and the Barbies (Fotó: Bodnár Dávid)