Új tereket hoz létre öt nagyszabású próbatermének avatásával a Magyar Állami Operaház. A 2021 őszén átadott, önmagában is hatalmas objektum, az OPERA Eiffel Műhelyházának úgy nevezett Óriásraktár hajójában épített próbakomplexumot dr. Fürjes Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes avatta fel pénteken, majd emléktáblát is avattak azon több mint 260 munkatárs tiszteletére, akik az elmúlt két évben az épület kivitelezési munkájának, belsőépítészetének befejezésében részt vettek.

A Magyar Állami Operaház 2021-ben ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari centrumát és rendelkező próbatermét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa számára. Az OPERA további saját próbafunkcióit az Eiffel Műhelyházba kívánta helyezni, azonban a Kőbányai úti létesítmény megmaradt terei önmagukban nem voltak alkalmasak a felajánlott próbatermek kiváltására, ezért a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség több helyszíni szemlét követően 2021 nyarán 2 milliárd forint forrást biztosított arra, hogy az OPERA megrendelhesse az új próbatermek szerkezetkész kivitelezését. A közel 1.300 m2-es alapterületen, majd’ 10 méteres belmagassággal megvalósult öt nagy próbaterem terveit a MATA-DÓR Architektúra készítette, a szerkezetkész kivitelezést az EBH Invest végezte. Az új terek az OPERA megbecsült alkotóinak, korábbi munkatársainak nevét viselik a jövőben.

A Ferencsik János zeneterem az ugyancsak az Eiffel Műhelyházban található Fricsay Ferenc stúdióhoz hasonlóan Arató Éva akusztikai szakértő tervei nyomán jött létre, és amely szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. A Mikó András rendpróbaterem a rendelkező próbák korai szakaszában a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé, a próbavezető döntésére bízva, hogy szélességében vagy mélységében fontosabb-e modelleznie az adott produkció színpadképét. A Jan Ciepliński balett gyakorló egy melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a Magyar Nemzeti Balett számára is. A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő háziszínpadok két korábbi terem kapacitásait veszik át: mindkét tér a színpadi próbákkal közel egyenértékű rendpróbák megtartását teszi lehetővé, így rengeteg időt takarít meg az OPERA három nagyszínházi színpadán.

Ókovács Szilveszter dr. Fürjes Balázs és Szinetár Miklós a Szinetár háziszínpadon (Fotó: Berecz Valter)iff

Az öt új csoportos próbaterem mellett ugyancsak felavatták a Roubal Rezsőről elnevezett ütőhangszeres gyakorlótermet, a Huszár Klára operarendezőnő nevét viselő, raktárként is funkcionáló átjárót, a próbatermeket összekötő, Gela Lajos ügyelőről elnevezett 72 méter hosszú folyosót, valamint a Tüdős Klára egykori főszabász, tervező emlékére elnevezett vászon-díszlettárolót, amely ugyancsak 72 méteren képes befogadni a zsinórpadlásról lógatott festett háttereket. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárát körülölelő függőfolyosóból nyíló tetőtérben további 5 db személyi gyakorlótermet alakítottak ki az OPERA zenekari és énekkari művészei, valamint magánénekes szólistái számára, ezek átadására is most került sor.

A termek átadását követően Ókovács Szilveszter és dr. Fürjes Balázs köszöntötte az OPERA több mint 120 munkatársát, akik 2020 és 2022 között az Eiffel Műhelyház kivitelezésének befejezésében részt vállaltak, és akik nevét ezentúl büszkeségfal hirdeti az épület előcsarnokának jobb oldalán. Ez köszönet és egyben visszajelzés minden munkatársnak, aki munkájával közvetlenül segítette az OPERA világszínvonalú művészeti komplexumának tökéletesítését.

Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter a teremavatón (Fotó: Berecz Valter)