Május-júniusban több új kötettel is bővül a 21. Század Kiadó modern szépirodalmi műveket megjelentető KULT Könyvek sorozata. A Vágyak könyve című kötetet pár nappal ezelőtt ajánlottuk már, de nézzük, mit tartogat az elkövetkezendő pár hét.

Május 9-én kerül a boltokba Rosie Andrews A Leviatán című regénye Borbély Judit Bernadett fordításában. Az Observer által „az év tíz legjobb debütregénye” közé sorolt mű cselekménye 1643-ban játszódik, Norfolkban. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a nővére hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bánt özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják. Thomas szereti azt hinni magáról, hogy modern ember, de a történteket kibogozva nem pusztán babonaságokba botlik, hanem valami ősi, sötét titokba, amely egy korábbi hajótöréssel függ össze. Ami eddig szunnyadt, most már nem hajlandó tovább pihenni.

Június 1-jént kerül a boltokba Maddie Mortimer Tüneményes testünk térképe című regénye Szűr-Szabó Katalin fordításában. Amikor egy hirtelen diagnózis felforgatja a főhős, Lia mindennapjait, a múlt és a jelen közötti elválasztóvonal is szertefoszlik. Mélyen eltemetett titkok ébredeznek. A hang, amely áldozatra éhesen portyázik a testében, átveszi a történet irányítását, a külső táj megkülönböztethetetlenné válik a belsőtől. Liának és a családjának nagyon nehéz kérdésekkel kell szembenéznie: hogyan lépjünk tovább olyan események után, amelyek átformáltak bennünket? Mit jelent az, hogy méltóságteljesen meghalni, ha egyszerűen még nem állsz készen arra, hogy elengedd mindazt, ami itt körülvesz? A Tüneményes testünk térképe bemutatja, milyen jellemfejlődés játszódik le az emberi élet végén. Szívbe markoló történet, amely a maga sötét módján mégis mulattató. Maddie Mortimer kötete szimfonikus utazás egy nő testén keresztül: egyszerre vad és lírai hangokon ünnepli a vágyat, a megbocsátást és a sötét késztetéseket, amelyek mindnyájunkban jelen vannak.

Maddie Mortimer (Fotó: RCW Literary Agency)

Szintén június első napjaiban jelenik meg A Familiárisok és A lelenc című Sunday Times bestsellerek szerzője, Stacy Halls harmadik regénye, a Mrs. England, amelyről Richard Osman (A csütörtöki nyomozóklub-sorozat írója) így nyilatkozott: „Remek az atmoszférája. A feszültség tetőfokon.” A helyszín: Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén. A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje önmagát. A regényt Simonyi Ágnes fordításában olvashatjuk.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes figyelemmel lenni Jennifer E. Smith művére, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen című regényére is (fordító: Katona Ágnes), amely árnyaltan dolgozza ki a gyász és a sebezhetőség témáit. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog. Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – és amihez enyhén szólva sincs túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

Kiemelt kép: A Leviatán, Mrs. England, Greta James, az elsüllyeszthetetlen (Fotó: 21. Század Kiadó)