A szerelemet és a szenvedélyt állítja a középpontba 2023/24-es évadának hangversenyein a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely szeptembertől új székházban kezdi meg működését a Ferencvárosban: a Péceli u. 2. szám alatti ingatlant a MÁV Zrt. ajánlotta fel a zenekarnak állandó és ingyenes használatra. Az épületben korábban a Ferencvárosi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár működött, a felújítást követően ma már modern próbateremmel és kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik.    

A szeptembertől induló új évad – a Farkas Róbert vezető karmester által dirigált öt hangverseny – fókuszában a szerelem és a szenvedély áll. Az első koncertet szeptember 21-én Sírig tartó szerelemcímmel tartják a Zeneakadémián, amelyen Richard Wagner Siegfried-idill című szimfonikus költeménye és Richard Strauss Négy utolsó éneke csendül fel. Elhangzanak részletek még Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjéből és Saint-Saëns Sámson és Delila című művéből. Az est vendégszólistája Sümegi Eszter operaénekes lesz. Ezt követően október 6-án, az aradi vértanúk napján Vallomások címmel rendeznek hangversenyt, amelyen a hazaszeretet témája jelenik majd meg. Liszt Ferenc Funérailles című művét az aradi vértanúk emlékére komponálta, felcsendül még Bartók I. hegedűversenye, valamint Mahler híres V. szimfóniája. Az esten Pusker Júlia hegedűművész működik közre.

Téli vágyakozás címmel december 7-én a Dante poklából ismert Francesca da Rimini a Csajkovszkij által megzenésített szimfonikus költeményben jelenik meg. Mozart Esz-dúr zongoraversenyét Berecz Mihály szólaltatja meg, felcsendül még egy Liszt-átdolgozás a Szerelmi álmok, végezetül pedig Strauss Rózsalovag szvitje. Január 25-én a Művészetek Palotájában a hangverseny központi témája a féltékenység lesz: elhangzik Dvorzak Othello című művének nyitánya, Rahmanyinovtól a Változatok egy Paganini-témára, valamint Janacek Féltékenység és Sztravinszkij Petruska című művének 1947-es változatából egy részlet. Február 2-án a Képzelet játéka című hangversenyen Debussy Egy faun játékát Elgar Tengeri képek című művének egyik dalciklusával kombinálják, az esten közreműködik Denis Uzon török származású német énekesnő, a 2021-es Marton Éva Nemzetközi Énekverseny győztese. Az esten felcsendül még Rimszkij-Korszakov Seherezádéja. 

Az új bemutatók mellett folytatódnak a Zene-Tér-Kép elnevezésű interaktív, játékos hangszerbemutató-foglalkozások a Budapest Jazz Clubban, valamint az Unokák és Nagyszülők Hangversenyei a terézvárosi Eötvös10 színháztermében. 

Kiemelt kép: Farkas Róbert (Fotó: Gela Megrelidze)