Öt új bemutatóval, öt különböző korosztályt szólít meg idén is a Budapest Bábszínház társulata. Az évad első nagyszínpadi premierje Václav Ctvrtek: Rumcájsz című meséje lesz Schneider Jankó rendezésében.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta: nagyon hálás a társulatának, amiért megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Fontos küldetése a színháznak, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is lehessenek színházi, közösségi élményeik, hiszen a virtuális tér nem pótolhatja azt az  élményt, amikor a közönség együtt lélegzik az előadással.

A Bábszínház öt új bemutatójában öt különböző bábtechnika jelenik meg, ezzel vizuálisan is színesítve a színház három játszóhelyének kínálatát. A produkciókban a kortárs és a gyerekirodalom egyaránt megjelenik.

Az idei évad szeptember 12-én Schneider Jankó Rumcájsz előadásával kezdődik a nagyszínpadon. A produkció tavaly a karantén időszak áldozatául esett, úgyhogy a bemutató erre az évadra csúszott. A kesztyűbáb-technikával készült darab megtekintése leginkább kisiskolásoknak, óvodásoknak ajánlott, de Schneider Jankó szerint kicsik-nagyok egyaránt meglátják majd az előadás valódi értéket.

Tasnádi István (Fotó: Tihanyi Tóth Dávid)

A 2020/2021-es évad második bemutatója a Rügyek és gyökerek című csecsemőelőadás, amelyet Markó-Valentyik Anna rendez. A kétszereplős darab több szempontból is különlegesnek mondható. A színészek magyar és angol szavakat, kifejezéseket is használnak, így a gyermekek már egészen kicsi korban szocializálódnak arra, hogy vannak a világon más anyanyelvek is körülöttük. Az előadás másik különlegessége, hogy környezettudatosan készül, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva maga után. Az előadás díszlete éppen ezért csak újrahasznosított elemekből áll. „Megtesszük az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb „zöld színház” legyünk.” – jelentette be Ellinger Edina. Ezt a szemléletmódot folytatva döntött úgy a teátrum, hogy megszüntetik szórólapjaikat, ezzel nagy mennyiségű papírszemetet takarítanak meg.

Decemberben, a karácsonyi készülődés időszakára a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigókat mutatja be a Bábszínház Hoffer Károly rendezésében. A produkció célja az érzékenyítés, a társadalmilag érzékeny problémák bemutatása a gyerekek számára. Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra. Hoffer Károly Wunder Judittal közösen alkotta meg az előadás képi világát, amelyben bunraku technikájú figurákat használnak, amely nem véletlen. A bábokat mozgató emberek ugyanis a karaktereket az útjuk során támogató segítő kezeket szimbolizálják.

Hoffer Károly és Tengely Gábor (Fotó: Tihanyi Tóth Dávid)

Már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez a tíz éven felülieknek. Ellinger Edina igazgató kiemelte: ez a nagyszabású produkció igazi családi előadásnak ígérkezik, a kiskamaszokat megszólító izgalmas látvánnyal, DJ-vel, vizuális effektekkel. Tasnádi István író kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről.

Fábián Péter és Benkó Bence (Fotó: Tihanyi Tóth Dávid)

Az ötödik, egyben az évad utolsó bemutatója, A Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal kód az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készül. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét. A fiatal művészek számára új kihívást jelentett a bábszínház vizuális keretein belül megvalósítani ezt a regényadaptációt. „A test feltámadása az, amikor a bábszínész életre kelt egy holt tárgyat.” – magyarázta meg Fábián Péter az összefüggést a regény jelmondata és a bábszínház között.

Az eredetileg erre az évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, méghozzá Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A darab a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján készül a felnőtt korosztály számára. Az igazgató elmondta: azt reméli, mint ahogy a prózai színházból érkező rendezők már annyiszor, Keresztes Tamás is friss szemléletet hoz a bábszínház és a társulat életébe.

A Budapest Bábszínház Rumcájsz előadásának bábfigurái (Fotó: Tihanyi Dávid)

Kiemelt kép: A Budapest Bábszínház Rumcájsz előadásának bábfigurái (Fotó: Tihanyi Tóth Dávid)