Május 21. és 25. között tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a Nemzetközi Monotánc Fesztivált a Bethlen Téri Színházban: öt nap alatt öt magyar és hat külföldi táncművész érkezik saját produkcióval.

A 2005-ben indult Nemzetközi Monotánc Fesztivál hazánk egyedülálló kulturális eseménye. A biennálé jellegű fesztivál programja mindig az elmúlt években született táncművészeti előadásokból válogat, mintegy esszenciáját nyújtva a hazai és nemzetközi táncélet legkiemelkedőbb alkotói és előadói által megalkotott monotáncoknak. A neves hazai alkotó-előadók mellett az évek alatt már több, világszerte ismert művész is bemutatkozott a rendezvényen. A nemzetközivé válás újabb állomásaként pedig 2019-ben Dél-Koreában, Szöulban megrendezésre került az első Monotanz Festival. Azóta – Budapesten és Szöulban – évenként felváltva szerveződik egy-egy fesztivál, a külföldön is hiánypótló események mindegyikén képviselte magát a Közép-Európa Táncszínház, a dél-koreai közönség így a Bethlen Téri Színház rezidens társulatának már három K-Arcok szóló előadását is láthatta. A XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál végén – a hagyományaiknak megfelelően – a közönség szavazatai alapján a Mono fődíjjal fogják jutalmazni a fesztivál legjobbnak ítélt előadását.

A programsorozatot május 21-én Gergye Krisztián God by(e) myself című előadása nyitja, a bemutató után a koreográfus-táncművész saját kiállítását is megnyitja, majd az alkotóval Halász Tamás kritikus, tánctörténész beszélget. Másnap érkezik a horvát Stošija Zrinski a Travelogue című produkcióval, valamint a dél-koreai Yeram Kang (Dor the day of SIXTH) és Seo Jin Moon (Continue Up) előadásaira is jegyet válthatunk. 23-án a szlovén Anamaria Klajnšček lép színpadra (ONE/SHE), ezt követi a cseh Daniela Hanelová CADAVARE EXQUIS és Barna Krisztián Or Stop című darabja. Az utolsó előtti esten a Közép-Európa Táncszínház K-Arcok programsorozatának előadásaként látható a Téli ének Pataky Klári szereplésével, majd szintén két dél-koreai művész zárja az estet: Seungkwan Yangtól a Sole, Yelim Kimtől pedig a Rubbing Sound című táncprodukciókat láthatjuk. A fesztivált Farkas D. Gergő (Deep Fake), Vasas Erika (ONlife) és Kim Won (Something Unfaded) előadásai zárják.

A fesztivál programjait kiállítások, szakmai beszélgetések, filmvetítések és workshopok is kísérik. A részletes program a Bethlen Téri Színház oldalán olvasható. 

Kiemelt kép: Jelenetkép Pataky Klári Téli ének című előadásából (Fotó: Dusa Gábor)