Október 25. és november 2. között rendezi meg az Őszi Fesztivált a Haydneum-Magyar Régizenei Központ. Az öt koncert fókuszában Joseph Haydn munkássága áll.

Vashegyi György karmester, a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetője elmondta, hogy az első koncerten, október 25-én két korhű hangszereken játszó historikus együttes, a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar lép fel a Müpában a Haydn és London címet viselő koncerten. A két zenekar a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmester irányításával fog muzsikálni, a fesztivál legnagyobb attrakciójaként. Október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórus szólal meg continuo kísérettel. A műsoron Josepf és Michael Haydn művei csendülnek fel, nagyobb részben az 1790-es évekbeli salzburgi nagyböjti Michael Haydn- misék.

Október 29-én kerül sor a Haydn és Zimmermann című hangversenyre a Karmelita Beethoven-termében. A koncerten fellép a pozsonyi Musica Aeterna együttes, művészeti vezetőjük a nagyszerű hegedűs, Peter Zajíček. Október 30-án rendezik meg a Zeneakadémia Solti termében a Haydn és Beethoven című hangversenyt, Megyesi Zoltán (tenor) és Somlai Petra (fortepiano) közreműködésével. A fesztivál november 2-án a Zeneakadémia Nagytermében a Haydn és Metastasio című koncerttel fejeződik be, amelynek kuriózumát az adja, hogy a Haydneum először mutat be operát (Haydn: A lakatlan sziget) koncertszerű előadásban, az opera szövegét a híres librettista, Pietro Metastasio írta.

Purcell Kőrus (Fotó: Markos Tamás)

Ezen programok mellett kedden kezdődik a Haydnnal Londonban című előadás-sorozat a Lóvasút kulturális központban Bősze Ádám zenetörténésszel. A nyolc darab 70 perces előadás Haydn londoni utazásairól szól, zenei idézetekkel és vetített illusztrációkkal színesítve.

Jövőre ismét megrendezésre kerül a Haydneum Egyházzenei Fesztivál, a Haydneum Őszi Fesztivál, a vonósnégyes koncertek Eszterházán, valamint folytatni és bővíteni fogják az eddigi együttműködéseiket is. Az Országos Széchényi Könyvtár digitalizációs központja és a Haydneum közös együttműködésében folyik a Magyarországon fellelhető, kiemelkedő kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművek feldolgozása. Az előkészítő munkát a Haydneum munkatársai végzik, a digitalizálás pedig két restaurátor és két fényképész feladata lesz, melyet a napokban kezdenek meg.

Kiemelt kép: A Le Concert de la Loge zenekar (Fotó: Franck Juery)