Öt évvel a legutolsó, szám szerint tizedik kötet (Boszorkány) után újabb résszel folytatódik a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő svéd szerző, Camilla Läckberg Fjällbacka-sorozata. A Kakukkfióka címet viselő rész április 5-én kerül a könyvesboltokba, az Animus Kiadó Skandináv krimik sorozatának tagjaként.

Az új történetben a festői szépségű Fjällbackában két egymástól látszólag független bűntény kavarja fel az állóvizet. Először egy nemzetközi hírnévnek örvendő fotográfust gyilkolnak meg hidegvérrel a kiállítása megnyitója előtt, aztán Henning Bauernak, az irodalmi Nobel-díj várományosának családját éri szörnyű tragédia egy kis szigeten, ahol a híres író a világsikert arató regénysorozata tizedik kötetén dolgozik.
Patrik Hedström és csapata éjt nappallá téve nyomoz a két ügyben, ám nem jut egyről a kettőre, mert folyton a hallgatás lebonthatatlan falaiba ütközik. Közben Patrik felesége, Erica Falck egy nyolcvanas évekbeli kettős gyilkosságnak ered a nyomába, amit a hatóságok szemmel láthatólag nem nagyon igyekeztek felderíteni. Kisvártatva kénytelen belátni, hogy az egykori események szereplői a mostani bűncselekményekben is érintettek. De hogy függ össze ez az egész? Hogyan lehetséges, hogy ilyen régi bűnök még ma is áldozatokat követelnek?

Camilla Läckberg 1974. augusztus 30-án született a svédországi Fjällbackában, és mára hazája egyik legsikeresebb krimiírójává vált. Könyvei állandó színtere szülővárosa, ennek oka egyszerű: 2002-ben részt vett egy író-tanfolyamon, ahol a tanárai az állandó hitelességre hívták fel a figyelmét, azt tanácsolva neki, hogy helyszínnek olyan várost válasszon, amit jól ismer. Első regénye, a hazánkban is debütáló Jéghercegnő 2003-ban jelent meg, amit több mint harminc országban adtak ki. Azóta további tíz kötet látott napvilágot, a sorozat sikerességét mutatja, hogy nem egy országban szinte rögtön az eredeti megjelenés után kiadták a lefordított verziót. 2007-ben az első kettő, 2009-ben a harmadik és negyedik részből forgattak filmet, a főszerepet Elisabet Carlsson (Erica Falck) és Niklas Hjulström (Patrik Hedström) játszotta. 2012-ben egy tíz részből álló, egyenként 90 perces tévésorozatot is forgattak Fjällbackamorden (Fjällbackai gyilkosságok) címmel, amely azonban csak a helyszínt és a szereplőket vette alapul, a könyvek cselekményeitől merőben eltér. Läckberg a legutóbbi és a most megjelenésre kerülő kötet közötti öt évet nem csak pihenésre használta: ez idő alatt jelent meg a Faye-duológia (Aranykalitka, Ezüstszárnyak), valamint 2021-ben indult el a Henrik Fexeusszal közösen írt sorozata, a Mina & Vincent

Nagyon úgy tűnik, hogy 2023 a skandináv krimik kedvelőinek éve lesz, hiszen még az első félévben érkezik magyarul Jo Nesbø Harry Hole-sorozatának tizenharmadik kötete, valamint új szerző veszi szárnyai alá a Millenium-sorozatot is. 

Kiemelt kép: Camilla Läckberg (Fotó: Los Angeles Review of Books)