A Gyulai Várszínházban az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítanak meg olyan színházi programsorozatot, amely a nemzeti klasszikusaink életműveit állítja középpontba. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor és Szabó Magda után idén a 125 éve született Tamási Áron kerül a fókuszba. Az augusztus 12. és 14. között megrendezésre kerülő Tamási Áron Napok programsorozat ideje alatt öt előadás, egy tudományos konferencia (előadók: Bertha Zoltán, Béres László, Cs. Nagy Ibolya, Fried István, Márkus Béla, Török Viola), középiskolás diákszínjátszók produkciói és egy kerítés-kiállítás dolgozzák fel az életművet.

A Várszínház negyedik idei saját bemutatóját is ekkor tartják, augusztus 12-én a Várszínpadon, a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos című előadás debütál, Márkó Eszter rendezésben, Schnell Ádámmal, Kristán Attilával, Herczeg Péterrel, Bordás Rolanddal a főbb szerepekben és a beregszászi magyar társulat közreműködésével. A Tündöklő Jeromos az Erdélyi Szépmíves Céh és a kolozsvári Magyar Színház 1936-ban meghirdetett drámapályázatának díjnyertes darabja volt, a bírálóbizottság így méltatta a művet: „Székely falusi miliő. Első tekintetre reális, sőt naturalisztikus történet, amely mögött azonban csakhamar hatalmas misztikus háttér alakító erejét érezzük. Az alakok hús-vér figurák ugyan, de mégis többek, mint való személyek. A mi korunkat, egyéni és történelmi sorsunkat eldöntendő nagy eszmék képviselőinek mutatkoznak be az egyszerű emberek. (…) Csordultig telve van játékos humorral, nagy emberi jósággal és egyúttal mélységes komolysággal. Az egész darabot átlengi a székely táj sajátos illata, a hegyek éles levegője. Ez a színjáték igazi, őseredeti, a maga különvaló töretlen útját járó, semmi mással össze nem hasonlítható művészet, amely sehol másutt, mint itt, a mi földünkön meg nem születhetett volna.”

Emellett a Békéscsabai Jókai Színház Vitéz lélek, a marosvásárhelyi Spektrum Színház Boldog nyárfalevél, a Hangjegy Színház Énekes madár, valamint a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház Ördögölő Józsiás című előadását is műsorra tűzik, utóbbi kettő a Déryné Program keretében érkezik Gyulára.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Énekes madár című előadásból (Fotó: Hangjegy Színház)