Minden idők egyik legnagyobb színházcsinálója, Molière születésének 400. évfordulója alkalmából a Comédie-Française öt produkciója is látható lesz márciustól az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán.

A Jean-Baptiste Poquelin névre 1622. január 15-én keresztelt francia drámaíró népszerű darabjai az Uránia Molière 400 sorozatában lesznek láthatók a Francia Intézet együttműködésével. A Molière házának is nevezett Comédie-Française a legtekintélyesebb francia színház, amely 1680-ban, a francia drámaíró halála után néhány évvel alakult meg, részben az ő elárvult társulatából. Molière-t a mai napig Patronnak, azaz Főnöknek nevezik az intézményben, és nem múlhat el évad anélkül, hogy ne játszanák valamelyik darabját. Idén, a jubileumi év tiszteletére kilenc művét tűzik műsorra, amelyek közül A képzelt beteg, a Tartuffe, A fösvény és Az úrhatnám polgár világszerte látható lesz a kiválasztott mozikban. Az Urániában ez a válogatás egy ötödik darabbal, a 2016-ban rögzített A mizantróp című előadással is kiegészül, és valamennyi produkció magyar felirattal lesz látható. A vetítéssorozat március 3-án A képzelt beteggel indul, ezt tavasszal még két előadás, ősszel pedig a tervek szerint további kettő követi.

A képzelt beteg Molière utolsó színműve, jelentősége abban is rejlik, hogy a főszerepet alakító szerzőt a negyedik előadás alatt, a színpadon érte utol a vég: görcsös fájdalmak közt játszotta végig a darabot, majd otthonába térve meghalt. Az előadás most a 2007-ben elhunyt Claude Stratz rendezésében lesz látható: a háromfelvonásos komédia főhőse a magát folyton betegnek gondoló Argan úr (Gérard Giroudon), orvosok és patikusok jól fizető pénzeszsákja, akinek fiatal felesége is csak a halálát lesi, hogy végre megkaparinthassa az örökségét.

Jelenetkép A képzelt beteg című előadásból (Fotó: Comédie-Française)

Április 7-én a Tartuffe, avagy a képmutató című vígjátékot vetítik, amelyet a XIV. Lajos által betiltott eredeti háromfelvonásos változatban adnak elő – 1664 óta először. A vallási képmutatást pellengérre állító művet az ősbemutató után a király a francia katolikus püspöki kar tiltakozására vetette le a műsorról. A betiltás ügye életre szóló seb maradt a szerző számára, végül az 1699-ben bemutatott ötfelvonásos, finomított változat vált elterjedtté. Az eredetit Georges Forestier, a Sorbonne színháztörténész professzora rekonstruálta Isabelle Grellet segítségével a Comédie-Francaise számára. A történetet ezúttal az ismert belga rendező, Ivo van Hove viszi színre, a címszerepet Christophe Montenez alakítja.

Május 5-én A mizantróp következik, amelyet 1666-ban mutattak be a Palais-Royal színpadán. A verses komédiát azonnal dicsérték a kritikusok, címszereplője, az embergyűlölő Alceste (Loic Corbery) szakít mindennapi életünk megannyi képmutatásával, kíméletlenül mindenkinek a szemébe mondja hibáit, rávilágít a környezetében élők ellentmondásaira és gyengeségeire. A komédia Clément Hervieu-Léger, a Comédie-Française rendezőjének modern felfogásában látható.

Az évad a tervek szerint ősszel A fösvény és Az úrhatnám polgár közvetítéseivel folytatódik, ezek időpontját később hirdetik meg.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Comédie-Française A mizantróp című előadásból (Fotó: Brigitte Enguerand)