Tegnap tartotta a Rózsavölgyi Szalon hagyományos évadnyitó sajtótájékoztatóját, ahol Zimányi Zsófia amellett, hogy röviden bemutatta a 2019/20-as évad bemutatóit, néhány számadatot ismertetve beszélt az elmúlt évek eredményeiről is. A Szalon 2012-es megnyitása óta 57 bemutatót tartottak, melyek a célkitűzésnek megfelelően jobbára mind magyarországi ősbemutatók voltak. A tavalyi évadban 4 premierre került sor, összesen 372 előadást játszottak, melyből 32 vidéki vendékjáték volt. A 2018/19-es évadban 33.600 nézőt szórakoztattak, olyan előadásokkal, mint a Táncórák, amelyet őszi bemutatása óta már több mint 50 alkalommal játszottak.

Az idei év is számos izgalmat tartogat a játszóhely közönségének, hiszen a „Titkok évadjában” ismét hazánkban sosem látott bemutatókkal várják majd a nézőket: szeptember 12-én Székely Csaba Semmit se bánok című drámája nyitja a premierek sorát. A romániai kommunista rezsim bűneiről szóló darabot Elek Ferenc, Schneider Zoltán és Sztarenki Dóra játszák, a rendező Sztarenki Pál. Ezt követi Michael McKeever Végszó című színműve, a családtörténet egy szinészdinasztiát mutat be, ahol az apa már mindent eljátszott, a lány most jár éppen a sikerei csúcsán, a fiatal fiú pedig igyekszik minél jobban elhatárolódni ettől a világtól. A főbb szerepekben Gálvölgyi János, Györgyi Anna és Darvas Áron lesz látható, a rendező Dicső Dániel.

Gálvölgyi János és Rátóti Zoltán (Fotó: Gordon Eszter)

Zalán Tibor a Rózsavölgyi felkésérése írja – jelenleg is – Így nem tudok című drámáját, melynek bemutatója február közepén lesz. A magyar kortárs irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója egy család történetén dolgozik, ahol egy negyvenes férfi kései útkeresését követhetik majd nyomon a nézők. Játsszák: Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron, Auksz Éva és Fekete Linda, a rendező Léner András. Márciusban Jerome Tonnerre Intim vallomások című darabjával folytatódik a bemutatók sora, az érzelmi thrillert Pál András, Bánfalvi Eszter, Sipos Vera és Rátóti Zoltán játsszák, aki egyúttal rendezője is az előadásnak.

Az utolsó premier Patricia Highsmith – Craig Warner szerzőpáros Idegenek a vonaton című darabja lesz, amelyben két ismeretlen fiatalember egy közös utazás során kitalálják a tökéletes bűntényt, amellyel megszabadulhatnak az életüket megkeserítő családtagjaiktól. Az előadást játssza Józan László, Porogi Ádám, Takács Kati, Szina Kinga, Őze Áron és Ozsgyáni Mihály, a rendező Szarka János. A produkció a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrummal közös koprodukcióban jön majd létre.

A Rózsavölgyi Szalon idei évadénak alkotói (Fotó: Gordon Eszter)

Kiemelt kép: Elek Ferenc és Schneider Zoltán (Fotó: Gordon Eszter)