Ma ünnepli 70. születésnapját Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Oszvald Marika (polgári nevén: Oszvald Mária Gertrúd) 1952. április 12-én látta meg a napvilágot Budapesten. Művészcsaládban nőtt fel: édesanyja Halasi Marika (szubrett), édesapja Oszvald Gyula (operaénekes). Gyermekkorában többféle sportot kipróbált, toronyugró országos ifjúsági bajnok volt. 1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakát Vámos László osztályában. 1971–1972 között a Szegedi Nemzeti Színház, 1972-től napjainkig a Budapesti Operettszínház elismert tagja. Fellépett többek között Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban és Japánban.

Pályafutása során számos előadásban bukkant már fel a színpadon az évek során, úgy mint: A mosoly országa (Mi), Cigányszerelem (Zórika, Jolán), A víg özvegy (Valencienne, Olga), Luxemburg grófja (Juliette), Marica grófnő (Liza), Cirkuszhercegnő (Miss Mabel), Csárdáskirálynő (Stázi), A montmartre-i ibolya (Violetta), Mária főhadnagy (Panni); János vitéz (Iluska); Hegedűs a háztetőn (Hódel); Viktória (Lisa San), Bál a Savoyban (Daisy), A denevér (Adél), Mágnás Miska (Marcsa), Fiatalság, bolondság (Babszi), Leányvásár (Bessy), A Csókos asszony (Hunyadiné) vagy a  Dr. Bőregér (Ida). De az életében nem csak a színháznak jutott hely, előszeretettel játszik filmekben és sorozatokban is. A legtöbb tévénéző a Família Kft. című sorozatból ismerheti, de szerepelt a Barátok közt című telenovellában, a Praclifalva lakói című rajzfilmsorozatban, illetve az Ödönke, a Pompadur, az Operett.hu, a Róza néni elintézi, az Eljegyzés a lámpafénynél és a Peches ember ne menjen a jégre című játékfilmekben is.

Munkásságát 1985-ben Jászai Mari-díjjal, 1990-ben pedig Erzsébet-díjjal ismerték el. 1998-ban lett Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2002-ben pedig érdemes művésznek választották. 2008-ban átvehette a Kálmán Imre-emlékplakettet, majd 2011-ben elnyerte a Hungarikum Szövetségi díjat, 2015-ben pedig átvehette a Kossuth-díjat is.

Kiemelt kép: Oszvald Marika (Fotó: Grnák László)