Csaknem két hónapon keresztül, az elmúlt évtizedek újabb hagyományainak megfelelően, olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, a színház szlogenjének megfelelően: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít. Ezt a célt szolgálja a műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is.

A Gyulai Várszínházban 16. alkalommal szervezik meg a Shakespeare Fesztivált, ezúttal csak magyar társulatokkal. Az utóbbi évek új kezdeményezéseit is folytatják: nemzetünk klasszikusai közül idén Szabó Magda életművét állítják középpontba a Szabó Magda Napok programsorozatában, illetve az elmúlt években szintén egyre rangosabbá vált Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivált is megrendezik.

Az 50 előadást felvonultató programsorozatból öt új premiert is láthat a közönség, melyek közül három ősbemutató. A Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete a Várszínház saját produkciójaként valósul meg, míg a további négy más teátrumokkal koprodukcióban: Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Hamlear, Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián: Bartók és Kodály, Goldoni: Két úr szolgája, valamint Szabó K. István rendezésében Szabó Magda: Az ajtó című műve.

A meglehetősen sokszínű programban a szélesebb közönségrétegek is megtalálhatják kedvenceiket, hiszen olyan nagyszabású, többnyire a Tószínpadon bemutatott musicalek is láthatók lesznek mint a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány és a Hegedűs a háztetőn. A színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való előadásokat például a Mundruczó Kornél vezette Proton Színház Frankestein-terv, az Urbán András igazgatta szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadásában, a világhírű Purčarete rendezte Az ember tragédiájában, vagy az Akárki című moralitás-játékban, amely nagy sikerrel szerepelt tavaly a szegedi Dóm téren.

A Gyulai Várszínház vezetésének nem titkolt célja, hogy a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, gazdagságát és különböző értékeit mutassa meg a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus iránt fogékonyaknak.

Bővebb információ a programokról a teátrum honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: Gyulai Várszínház (Fotó: Szallas.hu)