Június 20-án abakanon – A test emlékezete címmel látható a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában Gergye Krisztián Társulatának összművészeti előadása, amelynek apropóját Magdalena Abakanowicz (1930-2017) lengyel képzőművész születésnapja adja. A produkciót a múzeum gyűjteményében őrzött Ketrec című embernagyságú szobor ihlette, amellyel a térinstalláció részeként ezen az egy napon a nagyközönség ismét találkozhat.

Az előadás művészetértelmező szemlélettel közelít az életműhöz. A test emlékezete a tánc-, a bábművészet, a képzőművészet és a kortárs zene szintézise által törekszik a kimerevített rítusokként értelmezhető Abakanowicz-művek megidézésére. Misztikus és mitikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek. Magdalena Abakanowicz szobrai időről időre megihletik a táncművészeket, sőt maga a szobrász is készített koreográfiát pályája során. Művei és a tánc kapcsolatáról így beszélt: „Amikor esténként hazaindulok a műteremből, arra gondolok, hogy szobraim éppen most kelnek életre, kezdik el saját életüket, keresik meg saját ritmusukat.”

A Nemzeti Táncszínházzal közös, közel egyórás előadásban Barabás Anita, Gergye Krisztián, Marek Gaj, Kovács Domokos, Roberta Krmášková és Alica Šaling lép fel, a produkció rendezője és koreográfusa Gergye Krisztián. A magyar és szlovák művészeket is felvonultató összművészeti performansz a X. Színházi Olimpia alkalmából kiírt Zsinórok nélkül című pályázat részeként valósul meg.

Kiemelt kép: Jelenetkép az abakanon – A test emlékezete című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)