Ősszel kezdik forgatni a Mindenki című kisfilmmel Oscar-díjat nyert Deák Kristóf első mozifilmjét, amely egyelőre Az unoka munkacímen fut.

Deák Kristóf első mozifilmje egy személyes történeten alapul, a napjainkban játszódó sztori egy különös bosszú története lesz. Főhőse egy szelíd, jól nevelt irodista, aki elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot, miután szeretett nagyapja egy különösen lelketlen csalás áldozata lett. „Az unoka története nagyon személyes nekem. Az érdekel, mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi „jófiú” akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon, hogy igazságot szolgáltasson a szeretteinek.” – nyilatkozta az Oscar-díjas Deák a filmről, aki nemcsak a rendezést, hanem a forgatókönyv megírását is magára vállalta.

A film producere Zákonyi S. Tamás, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a 2018-as BÚÉK, a Szabadság, szerelem, a München című Spielberg-film vagy az Egerszegi dokumentumfilm. Zákonyit azt ragadta meg a sztoriban, hogy egy átlagember hogyan veszi fel a harcot a rosszfiúkkal, hogyan próbálja kézbe venni az irányítást és utána menni az igazságnak. „Ez egy érdekes karakterfejlődés, a történet lényege az, hogy miből mivé válik a fiatalember, eléri-e a célját és mire jut vele. […] Rudi egy szerethető figura, kicsit csetlő-botló, de helyén van az esze és főleg a szíve.” – fogalmazott a producer.

Rudi szerepére már el is kezdték a szereplőválogatást, a forgatás szeptember 7-én indul, a kész film a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, és úgy tervezik, hogy nemzetközi fesztiválokra is nevezik majd. A forgatások helyszíne Budapest lesz, de nem az ismert, ikonikus helyszíneket választják, sokkal inkább próbálnak új területeket, érdekes épületeket találni. Az unoka operatőre Maly Róbert lesz, aki korábban már dolgozott együtt Deák Kristóffal a Mindenki című kisfilm kapcsán. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 721,9 millió forinttal támogatást ítélt meg a film gyártására.

Deák Kristóf a 2017-es Oscar-díj átadáskor (fotó: indirekt.hu)

Kiemelt kép: Deák Kristóf (fotó: bama.hu)