Habár az idei nyári szezon véget ért, a Kultkikötő programjai egész évben, így az őszi és téli hónapokban is várják a kultúrára fogékony közönséget a Balaton-környéki településeken.

„A Kultkikötő már évek óta több mint egy nyári kaland. A stábunk folyamatosan azon dolgozik, hogy a Balaton környékén élő és pihenő közönségünk az év többi részében se maradjon minőségi kulturális kikapcsolódás nélkül. Ennek megfelelően a munka nem állt meg, folyamatosan szervezzük az programokat: állandó játszóhelyeinken, többek között Balatonföldváron, Balatonszárszón és Balatonbogláron évszakonként egy felnőtteknek és egy gyerekeknek szóló előadást is bemutatunk. De jelen vagyunk az északi parton, sőt, a Dunakanyarban is: október 24-én Badacsonyban, a Hableány Bisztró és Borbárban Iván Szandra és Jász András„I heart swing” című zenés estjével, a Váci Dunakanyar Színházban pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós szerzői estjével készülünk” – árulta el Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

Novemberben és decemberben Balatonbogláron már a felújított Varga Béla Kulturális Központban ad otthont a produkcióknak. További újdonság a programsorozat életében, hogy több neves kőszínházzal egyetemben a Kultkikötő is csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt programhoz. Az öko-tudatos színházi együttműködés tagjai, a környezetvédelem mellett elkötelezett intézmények, társulatok és egyesületek (Miskolci Nemzeti Színház, Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Bartók Kamaraszínház, Katona József Színház, Örkény István Színház, FÜGE Produkció, Csiky Gergely Színház, Stúdió K Színház) vállalták, hogy a közösen meghatározott törekvések és irányelvek mentén működnek, saját szervezésű programjaikon a jövőben lesz Zöld Sarok, kineveznek zöld nagykövetet, valamint bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést. Ezen felül lesznek környezettudatos akciók és más, a fenntartható működést támogató aktivitások is.

Nagy Viktor (fotó: Sebestyén Blanka)

Ezek mellett az értékek mellett továbbra is fontos kulcsszó a Kultkikötő életében a tehetséggondozás és az edukáció. „Mostantól nyolc hónapon át hat Balaton-környéki település általános iskolájába visszük el a beavató színházi előadás-sorozatunkat, de ezzel párhuzamosan megkezdődött a 2021-es nyári évad tervezése is. Ebben a bizonytalanságban talán ez most a legnehezebb feladat, de ahogy az elmúlt, több mint 15 évben, reméljük, hogy ezután is számíthatunk a közönségünkre” – mondta el Nagy Viktor.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós és Beck Zoltán (fotó: Színház Online)