Stieg Larsson világhírű Millennium-trilógiájának első kötete 2005-ben jelent meg Svédországban. Az eredeti tervek szerint a sorozat tíz kötetből állt volna, de a szerző halála miatt csak három regény készült el (A tetovált lány; A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől), ám a széria így is világhírűvé vált, megalapozva ezzel a skandináv krimik népszerűségét szerte a világban. Larsson halálát követően David Lagercrantz folytatta a sorozatot újabb három kötettel (Ami nem öl meg; Mint az árnyék; A lány, aki kétszer élt), most pedig Karin Smirnoff tollából olvashatjuk a rég várt hetedik részt.

Smirnoff korábban újságíróként tevékenykedett, majd otthagyta a pályát, viszont 2018 óta könyvírással foglalkozik, és már számos díjat megnyert. „A Millennium-sorozat klasszikus a műfajban, felejthetetlen karakterei és erős politikai és társadalmi vonatkozása a mai napig leköti és izgalomba hozza az olvasókat. Folytatom Stieg Larsson hagyományát, és olyan központi elemekre fogom építeni a regényeket, mint az erőszak, a hatalommal való visszaélés és a politikai aktualitások!” – jelentette ki a szerzőnő, amikor elvállalta a sorozat folytatását

A Havsörnens skrik (szabad fordításban: A tengeri sas sikolya) címet viselő történet Észak-Svédországban, a rénszarvastenyésztő számik földjén játszódik, ahol azonban korántsem nyugodt az élet. A környéken bűnbandák tanyáznak, virágzik a politikai korrupció, és dúl a harc a befektetőkért, akik a természeti erőforrások kiaknázására törekszenek, bármi áron. Lisbeth Salander azért érkezik a Gasskas nevű kisvárosba, hogy átmenetileg gondoskodjon magára maradt unokahúgáról, Svaláról, akiről kiderül, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és az is, hogy néhányan hajtóvadászatot folytatnak utána. De vajon miért? Mikael Blomkvist, az immár visszavonult oknyomozó újságíró ugyanekkor utazik északra, a lánya esküvőjére. Leendő veje azonban egy cseppet sem tetszik neki, és a környéken keringő pletykák is alátámasztják gyanakvását. Egy váratlan esemény hatására ismét akcióba lendül, amelyhez Lisbeth segítségét kéri, és a már jól összeszokott páros ismét sodró lendületű, izgalmas nyomozásba kezd.

Kiemelt kép: Karin Smirnoff (Fotó: Johan Gunséus)