Korábban már hírt adtunk arról, hogy kezdődik a szavazás a Libri irodalmi díj idei jelöltjeire, mostanra már ki is derült a jelöltek neve.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, a lista 50 kiadó könyveiből állt össze. Ezek közül választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság: 2021 februárjában 212  közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2021-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
  2. Grecsó Krisztián: Magamról többet
  3. Halász Rita: Mély levegő
  4. Háy János: A cégvezető
  5. Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek
  6. Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
  7. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
  8. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
  9. Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
  10. Tompa Andrea: Haza

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja; Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség március 25-től május 2-áig, másfél hónapon át szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat májusban adják át.