Augusztus 25. és szeptember 9. között rendezik idén a Városmajori Színházi Szemlét, a versenyprogramban hat vidéki és határon túli előadás szerepel.

A szemle a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című produkciójával kezdődik, amelyet Zakariás Zalán rendezésében láthatnak a nézők. Matei Vișniec drámájában a kelet és a nyugat ütközik: a töredezett életképek a vak öreg álomvilágában, a kurvák és futtatóik hivatástudatában, a kivándorlók elveszettségében, vagy éppen metró aluljárókban potyázó utcazenészek beszélgetésében öltenek testet. Az előadás, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás és a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól. Augusztus 30-án a Budaörsi Latinovits Színház előadása, a Figaro házassága érkezik a Városmajorba. Az Alföldi Róbert rendezésében látható Beaumarchais-darab főbb szerepeiben Makranczi Zalán, Bohoczki Sára, Hartai Petra, Böröndi Bence és Spolarics Andrea lépnek színpadra.

Szeptember 2-án a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka következik, Szabó Máté Thomas Vinterberg Születésnap című Dogma-filmjéből rendezett Ünnep címen. A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígér. A Szabadkai Népszínház szeptember 5-én mutatja be Fekete Péter című előadását a Városmajor közönségének. Somogyi Gyula, Eisemann Mihály és Zágon István zenés vígjátékát nézve néhány órára mindenki elfeledi a hétköznapok gondjait, hiszen az ismert slágerek és a komikus jelenetek gondoskodnak erről.

Jelenet az Ünnep című előadásból (Fotó: Éder Vera)

Ezt követően, szeptember 7-én a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciója, Pintér Béla és Darvas Benedek Parasztoperája lesz látható a budai játszóhelyen. A balladisztikus történet zenei szövetét erdélyi magyar népdalok, barokk szerzemények és a rock bizarr elegye alkotják, a cselekmény pedig a klasszikus-folklorisztikus szenvedélytörténetet western-romantikával keveri. A Városmajori szabadtéri Szemle versenyprogramjának utolsó fellépője a szombathelyi Weöres Sándor Színház teátruma lesz: Ion Luca Caragiale és a Mohácsi-testvérek által jegyzett Farsang… avagy ez mekkora tahó… című előadást szeptember 9-én láthatják a nézők. A produkció főbb szerepeiben Kocsis Pál, Róbert Gábor, Endrődy Krisztián, Alberti Zsófi és Lábodi Ádám látható.

Az előadásokat idén is szakmai zsűri kíséri majd figyelemmel, a közönség pedig a Városmajori Színház honlapján szavazhat kedvenceire. A Városmajori Szabadtéri Szemle a nyári szezon végén hagyományos módon díjátadóval zárul.

Kiemelt kép: Jelenet a Figaro házassági című előadásból (Fotó: port.hu)