Január 30-án debütál a Játékszín Bock Színpadán az !Oscar Wilde! – one man show Szirtes Balázs előadásában.

A darab Oscar Wilde legismertebb, legnépszerűbb és legfontosabb műveinek felidézése mellett, valamint a szerző izgalmas életeseményeinek elmesélésén túl elsősorban a jellegzetes wilde-i személyiséget, a műveiben szereplő önportrékat, mindenekelőtt pedig egy stílust igyekszik megjeleníteni. Olyan felfedezésre váró alkotói sorsot és életmodellt ábrázol, amely különcségeiben és emberi drámájában egyszerre szórakoztató és megrendítő. Wilde az utóbbi években kissé háttérbe szorult nálunk, ez a számos darabra ügyesen reflektáló alkotás tehát e hiányt is pótolhatja, az ír szerző igen sajátos, a drámatörténetben egyedülálló alakjára irányítva újra a figyelmet.

Egy önálló est, egy one man show esetében, igen fontos, hogy a színész egyénisége jól rezonáljon a megjelenítendő alak személyiségére. Jelen esetben, jelen anyaghoz valaki, aki talán igazán érti és meg is tudja valósítani azt a fajta eleganciát és stílusérzékeny játékot, mely valóban „wilde-i könnyedséggel” képes váltogatni műfajokat, egyszerre több réteget megmutatni, és elhitető erővel megjeleníteni a látszólagos könnyedség mögött rejtőző mély emberi drámát. Az előadás vonzerejét növelheti, hogy a darab először jelenik meg magyar színpadon, mindenképpen új színt, igazi színházi újdonságot, kulturális csemegét kínálva a nézőknek.

A szövegkönyvet Micheál MacLíammóir The Importance of Being Oscar című színdarabjának, valamint Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Tóth Árpád, Hevesi Sándor, Keresztes Balázs és Horgas Judit fordításainak felhasználásával Szirtes Balázs készítette, aki saját maga adja elő a darabot.

Kiemelt kép: Szirtes Balázs (Fotó: Balog Róbert)