Április 29-én mutatják be Székely Csaba Mária országa című darabját a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában, Alföldi Róbert rendezésében.

Barnák László főigazgató a héten megtartott olvasópróba elején kiemelte, hogy a a Szegedi Nemzeti Színház fontos feladatának tekinti magyar szerzők műveinek műsorra tűzését, ezt jól példázza, hogy a Mária országa az idei évadban a harmadik az ősbemutatók sorában. Székely Csaba a teátrum felkérésére írta meg legújabb színművét, amelynek kapcsán Alföldi Róbert, az előadás rendezője elárulta, hogy eddig ugyan rossz tapasztalati voltak a megrendelésre írt darabokkal, mivel azok sok esetben kordában tartják a művészi szabadságot, mégis úgy véli, a Mária országa egy kényszeresség nélküli nagyszerű mű, amely évtizedek múlva is megállja majd a helyét.

A közönség történelmi hitelességű színdarabra számíthat groteszk előadásmódban, a humorral átszőtt történelmi játékban a színház drámatagozatának csaknem összes művésze színpadra lép. „A darab az 1300-as években játszódik, mégis reagál a jelen korra. Minden igaz, ami le van írva – az ok-okozati összefüggések persze nem biztos, hogy maradéktalanul, de a történelemtudomány mai állása szerint az események valóban így történtek” – mondta el Alföldi. A némileg profanizált történetben bizonyos helyzetek végletekig fokozottak, az emberi huncutság pedig felnagyítottak, ez azonban nem jelent értékítéletet. A rendező azt szeretné, ha a most készülő produkció tempója és felfokozottsága vidéki lakodalomra emlékeztetné a közönséget.

Pillanatkép a Mária országa című darab olvasópróbájáról (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

A történet főhősét, Anjou Máriát Menczel Andrea kelti majd életre, mellette a főbb szerepekben Gömöri Krisztián (Bebek Imre), Barnák László (Durazzói Károly), Szilágyi Annamária (Durazzói Margit), Sziládi Hajna (Forgách Anna), Károly Krisztián (Forgách Balázs), Rétfalvi Tamás (Horváti János) és Medveczky Balázs (Luxemburgi Zsigmond) lesz látható. A díszletet és a jelmezeket Kálmán Eszter tervezi. 

Kiemelt kép: Alföldi Róbert és Székely Csaba a Mária országa című darab olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)