Március 4-én lesz először látható Józsa Péter Pál Agon című drámája a Nemzeti Színházban. Az ősbemutatót a teátrum igazgatója, Vidnányszky Attila rendezi, a társulat tagjai mellett a Honvéd Férfikar is közreműködik a produkcióban.

Vidnyánszky Attila szerint Józsa Péter Pál műve az elmúlt 30-40 év legjobb színházi szövege. Pontosabban, még ennél is több, hiszen a szerző egy zeneművet is komponált hozzá. Az Agon az ókori görög tragédiák, a színház legősibb gyökereihez nyúl vissza: a világ és az Ember szellemi viaskodását (az agon szó jelentése verseny) mutatja be. Az Ember egyetlen hatalmas monológja ez: éles diagnózis és apokaliptikus látomás. Józsa Péter Pál asszociációi, fogalmazásának mívessége és távlatai, valamint a hozzá komponált zenemű ereje, a szó és a zene különleges harmóniája ragadták magukkal a rendezőt. „Eredetileg a Liberalizmus diszkrét bája című előadást akartam megrendezni, Dante Isteni színjátékának és Petronius Satyrikonjának a motívumait és gondolatait felhasználva. Ebben az aktuális politikai viszonyainkra való reagálás is benne lett volna, de úgy éreztem, hogy a pandémia által is felforgatott, megrendült életünkben sokkal inkább az emberiség nagy, alapvető kérdéseinek elmélyült felvetésére van szükség. Ahogyan Józsa Péter Pál gondolkozik a világról, az egyfajta felülemelkedettséget is jelent, mert távlatosabb, elemzőbb rálátást ad a létezésünket feszítő gondokra, konfliktusokra; az egyént, de az egész emberiséget, azon belül magyarságunkat érintő nagy kérdésekre” – mondta el a darabválasztás kapcsán Vidnyánszky.

Herczegh Péter az Agon olvasópróbáján (Fotó: Eöri Szabó István)

A készülő ősbemutatóban a Honvéd Férfikar is közreműködik, amely 45 fős létszámával a világ második legnagyobb, teljes állású, hivatásos énekesekből álló férfikara. Repertoárjuk felöleli a teljes zeneirodalmat, a gregorián énekektől az önálló kórusműveken, oratóriumokon, operákon keresztül a dzsessz- és rock-koncerteken történő közreműködésig. Az énekkar hangzásában összegződik az orosz kórusok drámai ereje, és hangterjedelme, a nyugat-európai énekkarok finom részletérzékenysége azzal a kifejezőerővel, amely a közép-európai hagyomány legmélyebb sajátossága. Tagjai professzionális, magas képzettséggel rendelkező énekművészek. A „Honvéd Férfikar” név a múlt emléke, melyet büszkén vall magáénak az intézmény. Több mint 70 éves fennállása alatt négy kontinensen, több, mint 50 országban közel 400 alkalommal vendégszerepelt, az összes előadásainak a száma pedig lassan eléri a harmincezret. Az együttes munkásságát Prima Primissima-díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cros Akadémia hanglemez nagydíjával ismerték el.

Az ősbemutatóban Horváth Lajos Ottó, Mészáros Martin, Nagy Mari, Herczegh Péter, Szép Domán, Kovács S. József mellett Martos Hanga és Madácsi István egyetemi hallgatók tűnnek fel a színpadon.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Agon olvasópróbájáról (Fotó: Eöri Szabó István)