A Gyulai Várszínház idei évadának negyedik bemutatójára készül ma este: Két Hold világa címmel debütál a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkciójuk. A Kamarateremben látható előadást Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt játssza.

Nemes Nagy Ágnes meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak, Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező pedig az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, még úgy is, hogy házasságuk válással végződött. Szellemi életközösségük, barátságuk azonban mindvégig megmaradt: életük része volt a hangos ellenállás, majd a néma túlélés a diktatúra idején, a háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, üldözöttek mentése és bújtatása…

A Két Hold világa című előadás gerincét naplók, levelek, interjúk, esszék és versek adták, amelyekből a két legendás alkotót életre keltő színművészek, Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt hoztak létre színdarabot. A premier ma este 19 órakor lesz.

Kiemelt kép: Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt (Fotó: Gyulai Várszínház)