Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító-vezetője márciusban állította színpadra a Vígszínház kamaraszínpadán, a Pesti Színházban Bertolt Brecht művét, a Baalt. Következő rendezésének azonban nem egy újabb kőszínház ad otthont, hanem a Szkéné, ahol a hazai mozgásszínház egyik legjelesebb képviselőjének több előadását is láthatja a közönség. Horváth Csaba saját alkotóközösségével viszi színre a Nobel-díjas Elias Canetti regényét, a Káprázatot, mely ősbemutatóként debütál a Műegyetemen található játszóhelyen.

Pillanatkép a Káprázat olvasópróbájáról (fotó: Forte Társulat)

A Bulgáriában született, spanyol zsidó származású, angol állampolgárságú, de németül író Elias Canetti ifjúkori művéből Lőrinczy Attila írt színpadi változatot a Forte Társulat számára Sárközy Elga fordítását felhasználva. A Káprázat főszereplője a világ legtekintélyesebb Kína-kutatója, a hétköznapi valósággal szinte semmilyen kapcsolatot nem ápoló Dr. Peter Kien. A tudós tévedésből feleségül veszi a csaknem analfabéta házvezetőnőjét, a fékezhetetlenül szerelem- és pénzéhes Theresét, majd a lehetetlen kapcsolatból menekülve egy alvilági törpe, Fischerke karmai közé kerül.

A Káprázat minden szereplője monomániás, nem lát ki a saját világából, képtelenek megérteni egymást. A szenvedélyes, ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzeteket eredményeznek. Az előadás ősbemutatója május 5-én lesz a Szkéné Színházban, a szereplőket pedig Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton, Horkay Barnabás, Kotormán Ábel, Szilágyi Ágota és Widder Kristóf alakítják.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Káprázat olvasópróbájáról (fotó: Forte Társulat)