Megtartották az Örkény Színházban a The Black River, Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs kultikus „zenés meséjének”, az olvasópróbáját, az előadás Magyarországon először lesz látható, a premiert december 21-én tartják.

A nagyszabású zenés produkcióról, az előadás rendezője, Polgár Csaba elmondta, hogy „nehéz vállalás, mert az ősbemutató, amit Robert Wilson rendezett, kultikus előadás volt, Wilson nagyon jellegzetes, brutálisan erős esztétikájával megfejelve. Tehát van ebben kihívás is, ezt meg kell lépnünk, létre kell hoznunk a saját mitikus világunkat. Fontos számomra, hogy a darab nem jelent még meg a hazai színházi palettán, viszont kockázatos is, mert Tom Waits nem engedi lefordítani a dalokat. Angolul kell énekelni, és akárhogyan beszélünk is angolul, az mindig olyan lesz, ahogyan mi beszélünk angolul. De talán ezt a javunkra is lehet fordítani.”

Robert Wilson amerikai színházi rendező-képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott „zenés meséje” A bűvös vadász című Weber opera átirata. Az 1821-ben bemutatott opera történetének alapját egy 18. századi, Csehországban lefolytatott bűnügyi tárgyalás jegyzőkönyvének kivonata és az ebből született novella adja. A The Black Rider szövegkönyvét William S. Burroughs, a beat generáció egyik kiemelkedő tagja írta.

Az előadás szövegkönyvét Závada Péter ültette át magyarra, a történet szereplőit Takács Nóra Diána, Friedenthal Zoltán, Bíró Kriszta, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt, Tenki Réka, Csákányi Eszter, Patkós Márton, Kókai Tünde, valamint a társulathoz vendégként érkező Mátyássy Bence kelti életre. A látványt Izsák Lili tervezi, a zenei vezető Kákonyi Árpád, a koreográfus Molnár Csaba.

Kiemelt kép: Pillanatkép a The Black River olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Judit)