Ősbemutatóval kezdte a 2021-es évet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Adrian Sitaru többszörösen díjazott román film- és színházi rendező forgatókönyve nyomán és az ő rendezői irányításával vitték színre Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott című produkciót. A bemutatót vasárnap este, online közvetítés formájában tartották meg.

Adrian Sitaru több díjnyertes alkotást is rendezett már, mint például a Hullámok (Valuri), a Legjobb szándék vagy a Domestic. 2018-ban a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az Illegitim című előadást állította színpadra, amelyben először hívta segítségül a virtuális valóság technológiáját. A mostani, Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott címet viselő előadásának szereplői egy asztal körül ülve vitáznak az emberi lét legalapvetőbb erkölcsi kérdéseiről, arról, hogy létezhet-e erkölcsileg igazolható bűntény, hőssé válik-e a gyilkos, ha a kontextus igazolja tetteit; egy állat élete kevesebb értékkel bír-e, mint egy emberé. Mindezek mellett Sitaru szövege arra is rávilágít, milyen mértékben befolyásolja a gyerekkorban elsajátított nyelv és az ember által – tudatosan vagy öntudatlanul – használt szavak mindenki egyéni valóságát, az emberi fantáziát és racionalitást.

A cselekmény nem csak színpadi előadásként, de felvételként is követhető volt a színpad fölé függesztett képernyőn. Ezáltal a technika kiemeli, milyen mértékben befolyásolhatja a valóság, beleértve egy műalkotás észlelésének módját a többféle nézőpont. Ez a fajta újítás egy másfajta hozzáférést tesz lehetővé egyes szereplők világához és egyéni nézőpontjához.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott című előadás próbájáról (fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház)