Két év kihagyás után újra országos turnéra indul Magyarország legnagyobb, Európa egyik legismertebb és legszínvonalasabb utazócirkusza, a Magyar Nemzeti Cirkusz. A március 11-i premiert megelőző napon rendhagyó előadásra invitálják a diákokat Tudomány a porondon címmel: a megfigyeléseikből és rácsodálkozásaikból állított össze egy tanórányi anyagot a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium két tanárnője (Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett), és keresett szépirodalmi betéteket az iskola igazgatója (Merklin Ferenc). Az órán a tárgyalt jelenségeket az ifj. Richter József által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz művészei és a Rippel fivérek mutatják be. 

A Richter család nevével fémjelzett társulat mára már garancia a minőségi szórakozásra és a magas színvonalú cirkuszi előadásra. Idén ismét ámulatba ejtő akrobata számok, káprázatos produkciók és neves artisták szórakoztatják a nagyérdeműt több mint két órán keresztül. Többek között először látható Magyarországon Michael Ferrerinek, a Monte-Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztivál bronz díjasának híres Guinness rekorder zsonglőr száma. Közkívánatra újra vakmerő ugrásokat mutatnak be a kolumbiai vendégművészek a Dupla Halálkeréken, a világhírű Gerling Csoport pedig a nyolc méter magasan kifeszített drótkötélen bűvöli el a Nemzeti Cirkuszba érkezőket. Műsorszámukat Budapesten, Kínában, Moszkvában Arany díjjal, Monte-Carlóban Bronz díjjal ismerték el. Az izgalmakkal teli Duo Rebels szédületes görkorcsolya produkciója is reflektorfénybe kerül, a nevetésről pedig Stevie és Jones Caveagna, Olaszország híres komikusai gondoskodnak. Idén először viszont nem szerepelnek vadállatok az előadáson, hiszen őket a cirkuszi munkából végleg kivonva a nagykőrösi Richter Safari Parkban helyezték el, ahol szép és hozzájuk méltó környezetben folytathatják életüket, tölthetik megérdemelt pihenésüket. A műsorban azonban továbbra is szerepelnek háziállatok, például Alex & Romy Jostmann játékos uszkár kiskutyái a gyermekek és felnőttek nagy kedvencei, akik könnyedén és játékosan egy fantasztikus műsorszámot mutatnak be.

Ifj. Richter József cirkuszigazgató elmondta, hogy az elmúlt 28 év alatt a Nemzeti Cirkusz műsorát egyedi zenekar kíséri. A nagyszerű zenészek többsége ukrán állampolgár, akik eredetileg a napokban érkeztek volna Budapestre, ám az ott kialakult háború miatt sajnos otthon ragadtak. Emiatt kétséges, hogy a premierelőadásra megérkeznek, de most az ő egészségük és biztonságuk a legfontosabb a cirkusz számára is. Majd hozzátette, hogy a cirkusz összes dolgozója mélységesen együttérez velük, és bár távol élnek egymástól és más-más nyelvet beszélnek, a szívük akkor is együtt dobog.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásából (Fotó: NAP Média)