Ma ünnepli 45. születésnapját Oroszlán Szonja színésznő.

Oroszlán Szonja 1977. május 19-én Budapesten látta meg a napvilágot. Édesapja, Oroszlán Gábor az Atlas együttes basszusgitárosa, édesanyja, Gazdag Beáta ügyvéd. 1995-ben a Hunfalvy János Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola német kétnyelvű külkereskedelmi ügyintéző osztályában érettségizett, majd a tengerentúlon tanult tovább, 1995-től a Boston, Berklee College of Music ének kurzusán vett részt. 1997–2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait operett-musical színész szakon, Szirtes Tamás osztályában, ahol 2001-ben diplomázott. Mindeközben 1998-ban New Yorkba utazott, hogy részt vegyen az American Academy Arts színész kurzusán. Másoddiplomáját 2001–2002 között szerezte az ELTE Bölcsészkarán, kulturális menedzser képzésen.

Első szerepét 1996-ban a Kecskeméti Katona József Színház A dzsungel könyve című darabjában kapta, ahol ő alakította Túnát. 2000-től a Vígszínházban és a Pesti Színházban játszott. 2005-ben a Centrál Színház Legénylakás című darabjában volt látható, 2006-tól már a Madách Színház színésznője volt, ahol olyan előadásokban mutatkozhatott be, mint a Producerek, a Kurt Weil Cabaret, a Macskák, a Fekete Péter, az 1×3 néha 4, avagy egyszerháromnéhanégy és a Mary Poppins. 2009-2011 között az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutató műsorának egyik zsűritagja lett. 2013-tól a Játékszínben a 8 nő, a Legyen a feleségem! című előadásokban tűnt fel, valamint játszott A Játékkészítő című darabban is.

Oroszlán Szonja a Mary Poppins című musicalben (Fotó: Madách Színház)

Első filmszerepét 1998-ban a Jancsó Miklós által rendezett, Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten című filmben kapta. Majd olyan filmekben szerepelt, mint az Egy szoknya egy nadrág, a Magyar vándor és a Valami Amerika-trilógia. Utóbbi országos ismertséget hozott számára, 2015-ben mégis maga mögött hagyott mindent és Amerikába költözött. 2015-2020 között részben Philadelphiában élt, ahol állatorvosi asszisztensi képesítést is szerzett. 2016-ban az Amerikai Arden Színházban kapott szerepet, ahol Csehov Sirály című keresédes komédiájában a megkeseredett, kiábrándult, idősödő színésznőt, Arkagyinat is eljátszhatta. 2018-ban a Dobó Kata rendezte Kölcsönlakás című alkotásában szerepelt, ami 2019 legnézettebb magyar filmje lett. Ugyanebben az évben két amerikai filmben a Kecksburg és a Journey of 3 Womenben is látható volt. 2020-ban visszaköltözött Budapestre.

A filmezés mellett 1998-óta rendszeresen szinkronizál, többek között a Mi kell a nőnek? (Annie), a Véres Valentin (Shelley Fisher), a Doktor Szöszi (Margot), a Kutyám, Jerry Lee 3. (Laura Fields), a Kutyátlanok kíméljenek (Christine), a Nem kellesz eléggé (Mary Harris), a Páros mellékhatás (Trudy), a Valentin nap (Felicia), a Rossz tanár (Amy Mókus) és a Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal! (Rosalee Futch) című sikerfilmekben is hallhattuk.

Kiemelt kép: Oroszlán Szonja (Fotó: Várady Nikolett)