Egypercesnovella-író pályázatot hirdet az Örkény István Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt.: olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokat várnak, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg – de nem kötelező jelleggel – az egészség témájához kapcsolódva.

A tavaly 110 éve született Örkény Istvánt egyperces novellái tették a groteszk meghatározó művelőjévé magyar és világirodalmi szinten egyaránt. Talán kevesen tudják, de ezen műfajteremtő alkotások első darabjai abban az időben születtek, amikor az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű Örkényt az 1956-os forradalom után hallgatásra ítélték, és az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott. A vállalatot ma már Egis Gyógyszergyár Zrt.-ként ismerjük, és idén, 2023-ban ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A két intézmény ezen alkalomból hirdetett egypercesnovella-író pályázatot, amelyre egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárásra kerülnek azon pályaművek, amelyek más pályázaton nyilvánosságot kaptak (pl. nyertes pályázatként), vagy szerzői jogot sértenek. A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat elektronikus úton várják a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre, 2023. július 31-éig. A jelige feloldását (jelige, az alkotó neve és elérhetőségei) postai úton várják az Örkény István Színház címére (1075 Budapest, Madách tér 6.). A pályázat eredményhirdetése 2023 őszén ünnepélyes keretek között történik. A díjátadóról szóló beszámolót és a díjazottak nevét az Örkény Színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. honlapján és közösségimédia-felületein teszik közé.

A bíráló bizottságot Bíró Kriszta, az Örkény István Színház színművésze, valamint Ari-Nagy Barbara és Varga Zsófia, az Örkény István Színház dramaturgjai alkotják. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény István Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozatot pedig a Színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. közzéteszi saját közösségimédia-csatornáin. A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára.

Kiemelt hír: Örkény István (Fotó: Balla Demeter)